Film

Skribent

Alexander Svensson

12 december 2023 | 06:00

På tv ikväll: Spinoffen som orsakade bråk inom "Fast & Furious"-familjen

You don't turn your back on family, som Vin Diesel brukar säga.
Fast & Furious Presents: Hobbs & Shaw” (eller bara “Hobbs & Shaw”) är spinoffen som enligt uppgift ligger bakom en massa dålig stämning inom “Fast & Furious”-familjen. Hur den här i grunden rätt harmlösa actionkomedin kan förolämpa något annat än möjligtvis fysikens lagar är smått obegripligt, men så blev det ändå.
 
“Hobbs and Shaw” är en spinoff på de omåttligt populära “Fast & Furious”-filmerna och följer Dwayne “The Rock” Johnsons Luke Hobbs och Jason Stathams Deckard Shaw när de tvingas samarbeta för att rädda världen från ett dödligt virus som olägligt nog bärs av Deckards syster Hattie (Vanessa Kirby). Till råga på allt jagas de av skurken Brixton Lore (Idris Elba), som har så många övermänskliga förmågor att han lika gärna kunde varit med i en Marvelfilm.
 
Vanessa Kirby som Hattie Shaw.
 
Trots att filmen som sagt är ganska harmlös för alla som köper standardpremisserna i en modern “Fast & Furious”-rulle så orsakade “Hobbs and Shaw” rabalder bakom kulisserna. Filmen gjordes efter att ett bråk mellan Johnson och “Fast”-franchisens huvudrollsinnehavare Vin Diesel blivit offentligt, och en del spekulerade i att Diesel var arg för att Johnson fick göra spinoffen. Dessutom reagerade “Fast”-skådisen Tyrese Gibson negativt på “Hobbs and Shaw” och anklagade Johnson för att försöka ta över franchisen, och för att prioritera sin spinoff framför den då fördröjda nionde “Fast & Furious”-filmen.
 
Det var inte heller bara skådisarna som bråkade med varandra: även på producentnivå blev man osams, till den grad att producenten Neal H. Moritz stämde Universal efter att han fick kicken från sitt jobb som ledande producent för filmen.
 
Gemensamt för samtliga konflikter är dock att de nu är lösta. Moritz nådde en överenskommelse med Universal, och återvände till “Fast”-franchisen. Och Dwayne Johnson verkar komma överens med åtminstone Vin Diesel, då han (spoiler) återvände för en cameo i årets “Fast X” och även ska spela huvudrollen i ytterligare en film om Hobbs som ska fungera som språngbräda inför den elfte “Fast & Furious”-filmen. Slutet gott allting gott med andra ord.
 
Idris Elba som superskurken Brixton Lore.
 
“Hobbs & Shaw” är hursomhelst en sevärd film om man uppskattar okomplicerade actionkomedier. Johnson och Statham har skoj kemi, Idris Elba är alltid bra, actionsekvenserna håller måttet, och filmen bjuder dessutom på ett par skojiga cameos. Härlig popcornunderhållning med andra ord!
 
“Hobbs and Shaw” visas klockan 22:00 ikväll på kanal 9. Den finns också att hyra eller köpa digitalt på tjänster som Viaplay och SF Anytime.
| 12 december 2023 06:00 |