Film

Skribent

Nader Ryan Pahlevani

30 september 2023 | 05:00

På tv ikväll: Kan detta vara 2000-talets bästa hajfilm?

Hajfilmer är oftast associerade med dålig CGI och story - är detta undantaget?
Vad har “House of Wax”, “Orphan” och “The Shallows” gemensamt? Till synes ingenting förutom att det är samma regissör som har gett oss dessa tre guilty pleasures.
 
Den sistnämnda, “The Shallows”, har Blake Lively ("Gossip Girl", "A Simple Favor") i huvudrollen. Efter att ha attackerats av en haj blir hon strandsatt på ett stenblock 200 meter från stranden och kampen för överlevnad börjar. Inte bara behöver hon komma därifrån, utan det blir en kamp mot klockan, hajen och moder natur också.   
 
Hajfilmer är populära; jag liksom många andra fascineras av hajar och känner skräckblandad förtjusning när man i hajfilmer får följa karaktärers kamp för överlevnad. Tyvärr kännetecknas många hajfilmer av dålig CGI, icke trovärdiga scenarios och skådespeleri som är icke existerande. 2016 gav oss “The Shallows” som för mig hamnar väldigt högt upp på listan över bra hajfilmer.  
 
 
Vi bjuds på vackra miljöer, bländande foto och en engagerad (och gravid) Lively som ger sitt allt. Kampen mellan henne och hajen känns inom filmens ramar realistisk, likaså filmens scenario som bjuder på spänning, desperation och fängslande ögonblick. Filmens CGI är vassare än många andra hajfilmer men lämnar ändå en del att önska - man kan väl inte få allt?
 
Med en kort speltid får man med “The Shallows” en spännande filmkväll och även tid till annat!  
 
Här kan du se “The Shallows”:  

• Ikväll 21:00 på TV6 
• Streama på Tele2 Play, Viaplay, eller Prime Video 
• Hyr/köp på SF Anytime, Google Play eller Itunes  
| 30 september 2023 05:00 |