Film

Skribent

Alexander Kardelo

25 november 2023 | 07:00

På tv ikväll: Fantasyäventyret från 1996 var först med en CGI-animerad drake

Sean Connery lånar ut sin röst till Draco, den sista levande draken.
En dos 90-talsnostalgi och ett stycke filmhistoria serveras sent inatt på Kamal 9. Då visas actionpackade äventyret "Dragonheart".
 
Filmen utspelar sig i 900-talets England, ett land fyllt av drakar och riddare, med en tyrannisk kung som styr sitt folk med järnhand. När kungen dör och hans äldste son blir skadad, måste den yngste prinsen ta hjälp av draken Draco för att överleva.
 
I rollistan syns bland andra Dennis Quaid och David Thewlis. Hörs hör också Sean Connery som lånade ut sin röst till Draco. För regin står Rob Cohen, även känd för första "The Fast and the Furious".
 
 
Under 2000-talet har vi blivit rejält bortskämda med storslagna fantasyfilmer och -serier, där drakar och andra varelser kommer till liv med digitalt trolleri. Annat var det på 90-talet. Det var först efter Steven Spielbergs banbrytande "Jurassic Park" som producenterna bakom "Dragonheart" insåg att CGI skulle rädda dem. De hade först tänkt använda sig av praktiska modeller och dockor, men det såg inte tillräckligt trovärdigt ut.
 
Med hjälp av proffsen på Industrial Light & Magic kunde de inte bara ge Draco liv med datoreffekter, men också matcha hans munrörelser med Sean Connerys tal. Filmen blev till och med Oscarsnominerad för bästa visuella effekter.
 
En annan kul detalj är Liam Neeson kunde ha fått huvudrollen som Bowen. Men studion nobbade förslaget. De köpte inte honom som en actionhjälte... Även Tom Hanks och Arnold Schwarzenegger fick kika på manuset innan rollen landade hos Dennis Quaid.
 
En rad kända skådespelare nosade också på rollen som Draco. Det fanns idéer på att låta Robin Williams eller till och med Whoopi Goldberg ge röst åt filmens drake.
 
Här kan du se "Dragonheart":

• Ikväll 23:00 på Kanal 9
• Hyr filmen på Viaplay, SF Anytime eler iTunes
 
Titta närmare på hur filmhistoriens första datoranimerade CGI-drake såg ut, årtionden innan "Hobbit" och "Game of Thrones":
 
| 25 november 2023 07:00 |