Film

Skribent

Alexander Svensson

1 januari 2024 | 05:00

På tv ikväll: Brutala filmen som är det svåraste Leonardo DiCaprio någonsin gjort

Inspelningen av 2015 års stora överlevnadsdrama var ett helvete för alla inblandade.
Efter hyllade insatser i filmer som “Titanic”, “Catch Me If You Can”, “Django Unchained” och “The Wolf of Wall Street” så hade Leonardo DiCaprio cementerat sig själv som en av sin generations främsta skådespelare. Men trots det hade han fortfarande inte fått gå hem med en Oscar. Det ändrades dock när han åtog sig en av de tuffaste rollerna i sin karriär: pälsjägaren Hugh Glass i brutala “The Revenant”.
 
“The Revenant” följer Glass och hans son Hawk som slagit sig samman med en grupp pälsjägare i Dakota 1823. Efter en serie otrevligheter som involverar en ilsken björn och en väldigt dryg Tom Hardy så lämnas en skadad Glass till att dö ensam ute i vildmarken, men en stark hämndlystnad driver honom till att överleva och kämpa sig tillbaka till civilisationen för att skipa rättvisa.
 
DiCaprio och Iñárritu på inspelningen av "The Revenant".
 
“The Revenant” är skriven och regisserad av Alejandro G. Iñárritu, och har utöver Leonardo DiCaprio en rollista som består av bland andra Domhnall Gleeson (“The Patient”), Will Poulter (“Guardians of the Galaxy Vol. 3”), Forrest Goodluck (“Lawmen: Bass Reeves”) och såklart Tom Hardy som den skurkaktige Fitzgerald.
 
Leonardo DiCaprio är dock filmens stora stjärna, och kämpade sig igenom en brutalt svår inspelning. “The Revenant” spelades in ute i vildmarken i Kanada och Argentina, och produktionen påverkades av svåra väderförhållanden. DiCaprio själv hade en rad tuffa scener som han själv beskrev för Yahoo som några av de jobbigaste han ställts inför i sin karriär:
 
- Jag kan nämna trettio eller fyrtio sekvenser som var några av de svåraste saker jag någonsin behövt göra. Det var alltifrån att gå ner och upp ur frusna floder, sova i djurkroppar, eller vad jag var tvungen att äta. Jag genomled iskyla och potentiell hypotermi hela tiden.
 
Tom Hardy som filmens skurk, John Fitzgerald.
 
DiCaprio var inte ensam om att ha det tufft under produktionen av “The Revenant”. Inspelningen drog ut på tiden, vilket tvingade Tom Hardy att ge upp rollen som Rick Flag i “Suicide Squad” (karaktären gick därmed till Joel Kinnaman). En del som arbetade på inspelningen lämnade för att de inte orkade med de tuffa förhållandena, och andra fick sparken av Iñárritu. Filmens budget spårade också ur: The Wrap kunde rapportera att prislappen som ursprungligen legat på 95 miljoner dollar steg till hela 135 miljoner.
 
Trots alla svårigheter så var “The Revenant” i slutändan värt allt besvär, för alla involverade. Leonardo DiCaprio hyllades för rollen som Hugh Glass, som ansågs vara en av hans starkaste insatser någonsin. Även Iñárritus regi och Hardys prestation prisades, och filmen gick med vinst då den spelade in hela 533 miljoner dollar världen över. Som kronan på verket så fick Leo äntligen sin Oscar.
 
 
Ring in det nya året genom att se “The Revenant” på kanal 6 klockan 21:00 ikväll. Den finns också att streama på Disney+ och Amazon Prime.
 
Förtjänade DiCaprio sin Oscar för "The Revenant"?
| 1 januari 2024 05:00 |