Film

Skribent

Andreas Samuelson

30 december 2023 | 07:00

På TV ikväll: 2000 års bästa brittiska film blev oväntad, internationell braksuccé

Under ett år av amerikanska storfilmer blev en brittisk, liten film om en dansande pojke en oväntad braksuccé. Se ”Billy Elliot” på TV ikväll.
En brittisk, liten film med en budget på fem miljoner dollar och om en pojke som gillar att dansa är knappast tippad att bli en av årets största filmer. Men ”Billy Elliot” tog världen med storm när den kom 2000 och succén ledde hela vägen till Oscarsgalan där gjorde storfilmer som ”Gladiator” och ”Crouching Tiger, Hidden Dragon” sällskap bland de nominerade.
 
Filmen bygger på Lee Halls pjäs ”Dancer” och utspelas i ett brittiskt arbetarklassområde på 1980-talet. Elvaårige Billy (Jamie Bell) vill dansa men tvingas att lära sig boxning av sin pappa (Gary Lewis). Men Billy börjar dansa ballet i smyg under en passionerad lärares (Julie Walters) vingar.
 
Filmen blev en enorm framgång hos såväl kritiker som publiken. Den tjänade in över 109 miljoner dollar och Oscarsnominerades för regi, manus (Hall) och kvinnlig biroll (Walters). Långfilmsdebuterande (!) regissören Stephen Daldry gjorde senare andra Oscarsfavoriter som ”Timmarna” (2002) och ”The Reader” (2008).
 
Även Bell filmdebuterade och valdes ut bland tusentals pojkar. Han har sedan gått vidare med vuxenroller i filmer som ”King Kong” (2005), ”Flags of Our Fathers” (2006), ”Jane Eyre” (2011), ”Nymphomaniac” (2013), ”Fantastic Four” (2015) och ”Rocketman” (2019).
 
Det är tveklöst 2000 års bästa, brittiska film och en av årtiondets bästa. Ett charmigt, gripande och tänkvärt drama som inkluderar teman som arbetarklass, polisvåld och homofobi. Bell är fantastisk i titelrollen och perfekt matchad av alltid sevärda Walters. Har du inte sett den är det på tiden - om du sett den så är det dags för en omtitt.
 
Se trailern här:
 
 
Här kan du se ”Billy Elliot”:
 
Ikväll på SVT1 23.35
Streama på Tele2 play
Streama på Viaplay
Hyr/köp på SF Anytime och liknande tjänster 
| 30 december 2023 07:00 |