Film

Skribent

Alexander Svensson

4 januari 2024 | 07:00

På tv ikväll: Brutala krigsdramat med Brad Pitt fyller tio år

Brad Pitt tuffar omkring i en pansarvagn i David Ayers underskattade andra världskrigs-film från 2014.
År 2014 fick regissören David Ayer ihop en besättning skådespelare med Brad Pitt i spetsen, tryckte in dem i en pansarvagn och satte igång kameran. Resultatet blev det eminenta krigsdramat “Fury”, som fyller tio år i år.
 
I filmen följer vi besättningen i tankvagnen Fury, bestående av Wardaddy (Brad Pitt), Bible (Shia LaBeouf), Gordo (Michael Peña) och Grady (Jon Bernthal), samt den purfärska rekryten Norman (Logan Lerman). Tillsammans deltar de i striderna i Europa under andra världskrigets slutskede.
 
Brad Pitt som Wardaddy i "Fury".
 
David Ayer var fast besluten att med “Fury” fånga den brutala verkligheten av att leva och strida i en stridsvagn, och fick bland annat sina skådespelare att förbereda sig inför inspelningen genom att bo tillsammans i en tankvagn. De fick också träna genom att gå igenom tuff militärträning, vilken Brad Pitt beskrev för brittiska Express:
 
- Det gjordes för att bryta ner oss, hålla oss kalla, hålla oss utmattade, göra oss miserabla, hålla oss blöta, tvinga oss att äta kall mat.
 
Den som gick längst när det kom till tuffa förberedelser var Shia LaBeouf, som tillochmed lät en tandläkare dra ut en av hans tänder inför filmen, vilket känns som att gå väl långt.
 
Shia LaBeouf drog ut en tand för den här karaktären.
 
De brutala förberedelserna lönade sig dock, då “Fury” verkligen lyckas fånga livet för soldaterna i stridsvagnen, och bjuder på såväl spänning som dramatik, samt en inblick i den ondska som uppstår i krig. David Ayer lyckades dessutom få tag på ett tiotal fungerande och högst verkliga stridsvagnar som används i filmen för extra autencitet.
 
“Fury” fick i huvudsak positiva recensioner från kritiker, och här på MovieZine gav Alexander Kardelo filmen 3/5 och skrev bland annat:
 
 
“Den bästa krigsfilmen jag sett på länge har inga stora stridsscener. Inte heller massiva datorgenererade arméer som anfaller, inga flygplan som bombar storstäder. Den handlar i all enkelhet om fem män i en stridsvagn döpt till Fury. Och det räcker långt så.”
 
“Fury” visas ikväll klockan 21:00 på kanal 6. Den kan också streamas på Amazon Prime och Viaplay.
 
| 4 januari 2024 07:00 |