Film

Skribent

Alexander Svensson

27 december 2023 | 06:00

På tv idag: En av 2010-talets sämsta musikaler?

Det sägs att katter alltid landar på fötterna, men den här filmen borde nog inte landat alls.
2019 trodde regissören Tom Hooper att han hade en riktigt bra idé. Tänk om man skulle filmatisera Andrew Lloyd Webbers älskade musikal “Cats”? Tänk om man skulle göra det med en rollista av legendariska proportioner, med namn som Judi Dench, Ian McKellen, Idris Elba och Taylor Swift? Tänk om man använde CGI för att få alla skådespelarna att se inlevelsefullt kattaktiga ut? Tänk om man skulle släppa hela kalaset lagom till jul, för att skapa en enorm biosuccé?
 
Allt detta genomförde Tom Hooper sedan. Det fanns bara en hake: idén var jättedålig, och det var filmen med.
 
Inte ens Idris Elba kan rädda den här filmen.
 
Cats” blev inte bara sågad, utan tillochmed utskrattad när den släpptes julen 2019. Värst i filmen var utan tvekan effekterna. Att klistra in kända ansikten som Idris Elbas eller Taylor Swifts på kattkroppar skapade en oerhörd uncanny valley-effekt. Även om man bortsåg från det så kvarstod problemet att CGIn knappt ens var färdig. Det var så illa att filmbolaget skickade ut en “uppdaterad” version av filmen med bättre CGI ett par dagar efter premiären.
 
I övrigt då? Vad handlar filmen om, till exempel? Jadu, det är det nog få som vet eller förstår. Det pågår någon slags sång-och-dans-tävling bland katterna där den vinnande katten typ hamnar i katt-himlen? Det mesta är ganska oklart, och filmen känns mest som lite löst ihopsatta musikalnummer där allt fluff runtomkring mest fungerar som en haltande transportsträcka.
 
Den enda ljuspunkten är ett fåtal sevärda musiknummer. 
 
Skådespelarensemblen gör förmodligen vad de kan med materialet de får och situationen de befinner sig i (samtliga genomled “kattskola” innan inspelningen för att lära sig att stryka omkring på kattlikt vis), men inte ens de kan få “Cats” att bli något annat än ett haveri (även om Taylor Swift och några inplockade musikalskådisar lyckas leverera ett par fungerande musikalnummer).
 
Ekonomiskt blev “Cats” inte heller någon succé. Filmen misslyckades med att ens spela in sin produktionsbudget, och då har vi inte ens räknat in marknadsföringskostnader (och kanske inte heller lönerna för de animatörer som uppdaterade filmens CGI efter premiären). Floppen var därmed ett faktum, och Tom Hooper, som i andra sammanhang vet hur man gör en bra film (“Les Misérables” är fantastisk), räknar förmodligen inte “Cats” till en av sina mer lyckade projekt.
 
"Cats" - filmen som ger uncanny valley ett flertal ansikten.
 
Om någon, likt mig, vill se den filmiska olycka som är “Cats” av morbid nyfikenhet så visas den av oklar anledning på kanal 11 klockan 16:00 idag.
| 27 december 2023 06:00 |