Film

Skribent

Andreas Samuelson

3 januari 2024 | 06:00

På TV i natt: Satiren som fick Sean Penn att be South Park-duon dra åt helvete

”South Park”-duon Matt Stone och Trey Parker har aldrig varit blyga för att håna Hollywood. Parodin på Sean Penn i ”Team America” fick stjärnan själv att rasa.
Matt Stone och Trey Parker har aldrig använt silkesvantar när de hånat och förlöjligat Hollywood-stjärnor och listan är lång på de som kränkts av diverse ”South Park”-avsnitt. När de följde upp långfilmen ”South Park: Bigger Longer & Uncut” (1999) med satiriska dockfilmen ”Team America: World Police” (2004) var liberala filmstjärnor bland dess många måltavlor.
 
Handlingen följer titelgruppen med mål att bekämpa terrorismen i världen. De värvar en skuldtyngd Broadwayskådespelare, som för tillfället gör succé med musikalen ”Lease” och dess hitlåt "Everyone has AIDS”. Samtidigt planerar Kim Jong II och skådespelartruppen F.A.G. (ledd av Alec Baldwin) en attack med massförstörelsevapen.
 
Reaktionerna från parodierade kändisar var förvånansvärt positiva. Baldwin själv tyckte projektet var riktigt rolig och erbjöd att låna ut sin egen röst. George Clooney, som är kompis med Stone och Parker, menade att det hade varit en förolämpning att inte inkluderas i filmen.
 
 
Däremot blev Sean Penn - kanske inte oväntat - förbannad över sin mindre smickrande skildring. Den politiskt aktiva Penn porträtteras som en idiot i filmen där han pratar om hur lyckligt Irak varit en gång i tiden. Stjärnan svarade med att skicka ett argt brev till Stone och Parker, där han bjöd in dem att åka till Irak med honom och avslutade kort och gott med ”Fuck you”.
 
Se en scen med Sean Penn (och andra kändisar) ur filmen här:
 
 
Men det är en skamlöst underhållande satir som kombinerar ”Thunderbirds”-liknande marionettdockor med ”South Park”-duons karaktäristiskt elaka och barnsliga humor. ”Resultatet är en minst lika explosiv och actionfylld film, och tilläggas bör att alla dockor och miljöer är fantastiskt välgjorda. Det rör sig inte om något hafsjobb här, inte” skrev Alexander Kardelo i sin recension från 2008.
Se trailern här:
 
 
Här kan du se ”Team America: World Police”:
 
TV12 00.00
Streama på SkyShowtime
| 3 januari 2024 06:00 |