Film

Skribent

MovieZine.se

5 juli 2013 | 17:01

På bilsemester med Sune

Hannes Holm är igång med uppföljaren om Sune: "Bilsemester låter mer romantiskt än vad det faktiskt är."

"Sune i Grekland - All inclusive" har sedan premiären på juldagen 2012 lockat över 600 000 barn och vuxna till de svenska biograferna. Nu är Hannes Holm igång med nästa film, "Sune på bilsemester". Även den får sin premiär på årets största biodag, juldagen.

I den nya filmen får vi följa med tjejtjusaren Sune och hans familj på roadtrip genom Europa.

- När jag själv var i Sunes ålder var vi iväg på bilsemester. Det låter mer romantiskt än vad det faktiskt är. Jag fick sitta och svettas i galonsätena i baksätet i värmen i ett hett Europa. Sune har det aningen mer komfortabelt, men deras bil är ju inte direkt ny, säger regissören Hannes Holm under en solig inspelningsdag i Göteborgstrakten.

Familjen Andersson hamnar så småningom i en liten by i Sydtyrolen där mamma Karin (Anja Lundqvist) och pappa Rudolf (Morgan Alling) upplevde sin smekmånad för 20 år sedan. I byn bor inte bara Sunes drömtjej utan också en konstnär som skulle kunna göra familjen rika som troll. Allt de behöver är hans signatur. Vad skulle möjligtvis kunna gå fel?

Hannes Holm säger att han själv har lidit i tjugo år av att det inte spelades in fler Sunefilmer i den tidigare upplagan med Peter Haber och Andreas Hoffer.

- Nu när den första av våra filmer blev så bra och fick så stor publik så bär lidandet slut. Redan från början ville jag göra tre filmer och så kommer det att bli, säger Hannes Holm.

Förutom "Sune i Grekland" och den nu pågående "Sune på bilsemester" så kommer nästa år en film i fjällmiljö, "Sune på glid", att spelas in med början i mars 2014.

- Det är tätt mellan filmerna, men barn har ju en tendens att växa och även vår Sune, William Ringström, kommer att bli för gammal.

Tolvårige William Ringström gör sin andra film som Sune.

- Det är spännande och den här gången känner jag mig mer rutinerad. Jag är mer van och inte ett stort frågetecken jag ska göra något. Det roligaste är att resa, att få träffa folk, vara med om en massa roliga saker. Dessutom får jag ju se mig själv på bio!

"Sune på bilsemester" har biopremiär den 25 december.

Text och bilder: Gus Kaage/Film i Väst.
| 5 juli 2013 17:01 |