Serie

Skribent

Jonatan Blomberg

14 oktober 2017 | 14:00

Övernaturligt bra början när läskiga "Jordskott" äntligen är tillbaka

MovieZine har fått se fyra (av totalt åtta) avsnitt inför säsongspremiären av SVT-serien "Jordskotts" andra säsong.
Den efterlängtade andra säsongen av "Jordskott" med Moa Gammel är äntligen tillbaka. Eller, inatt är den det i alla fall. Det första avsnittet för säsongen, som sänds i SVT1 imorgon kl. 21.00, kommer nämligen att läggas ut på SVT Play redan 00.01 natten mellan lördag och söndag. För att låta fansen avsluta sin lördagskväll med den kusliga säsongspremiären av "Jordskott".
 

En serie utöver det vanliga

 
 
Den första säsongen av "Jordskott" sändes i februari 2015, väntan på fortsättningen har varit både lång och oviss - men äntligen är den här. SVT beskriver själva kortfattat vad som hänt i Eva Thörnblads liv sedan vi såg henne sist.
 
"Två år har gått sedan de upprivande händelserna i Silverhöjd. Eva Thörnblad har återvänt till sitt arbete inom Stockholmspolisen. Hon försöker gå vidare men kämpar med sorgen efter Josefin och smärtan som jordskottet utsätter henne för."
 
Efter att ha fått ta del av halva säsong två är jag för andra gången i år (första var efter "Innan vi dör") så pass golvad av en SVT-serie, att jag inte riktigt vet var jag ska ta vägen. "Jordskott" är en blivande övernaturlig klassiker, en serie utöver det vanliga på alla sätt och vis. En fantasyskräckis och ett Nordic Noir-kriminaldrama på en och samma gång - jag är så glad över att den här serien finns.
 

Nya och gamla karaktärer

 
 
Ana Gil de Melo Nascimento ("Gåsmamman", "Hassel") spelar Bahar och tar över Tom Aronssons roll som den duktiga, men skeptiska poliskollegan vid sidan av Eva Thörnblad. Efter sina roller i "Gåsmamman" och "Hassel" är hon ett fint tillskott i den nya säsongen, en karaktär du lär dig att älska att hata - eftersom hon är för smart för sitt (Evas) bästa. 
 
Tom Aronsson (spelad av Richard Forsgren) är efter händelserna i den första säsongen med på de övernaturliga noterna, och han har en betydande roll även i inledningen av säsong två - men hans roll i dess avslutning verkar ännu mer intressant upplagd (men den ska jag givetvis inte spoila något om här).
 
Göran Wass (Göran Ragnerstam) tar sig också tillbaka in i handlingens centrum, för att beskydda Sveriges alla övernaturliga väsen från upptäckt - hur hemska brott de än begått. Den andra säsongen, som till allra största del utspelar sig i Stockholm, introducerar en rad nya spännande (och skrämmande) väsen. Som såklart måste hållas hemliga för allas bästa...
 
 
Den fantastiske "Innan vi dör"-skådisen Alexej Manvelov har också knipit en mystisk roll som karaktären "Parker". Även om jag i de inledande avsnitten inte riktigt fått grepp om hans karaktär än så är bara faktumet att han finns där bra nog inför den avslutande halvan av säsongen.
  

Bara en sak som saknats

 
 
Som ni säkert har förstått nu så är "Jordskotts" andra säsong (och även den första för den delen) en otroligt stark rekommendation från min sida. Fotot, manuset och den kusligt övernaturliga känslan som fyller en medan man tittar, är en oslagbar kombination.
 
Jag är verkligen med på allt jag sett hittills av "Jordskotts" andra säsong. Men det finns en sak som jag har saknat lite extra, som gjorde den första säsongen särskilt unik. Silverhöjdsskogen. Alldeles för lite tid spenderas där (åtminstone av vad jag har fått se). Stockholm i all ära, men de övernaturliga elementen fick en högre grad av kuslighet ute till skogs för min del.
 
Kanske är det bara för att en mörk skog, oavsett om det finns övernaturliga väsen i den eller inte, alltid känns lite läskig just för mig? Oavsett vilket så var Silverhöjdsskogen som en egen karaktär under den första säsongen, och även om den fortfarande skymtar förbi i den andra så hoppas jag att skogen får en större roll i avslutningen. Utöver det, så har vi en grym SVT-serie att se fram emot under de kommande söndagarna.
 
 
Den andra säsongen av "Jordskott" består av totalt åtta avsnitt, och visas varje söndag kl. 21.00 på SVT1 och SVT Play - med start den 15 oktober. Säsongspremiären kommer att kunna ses redan 00.01 natten mellan lördag och söndag, det är oklart om även kommande avsnitt kommer att läggas upp innan avsnittet har sänts på SVT1.
 
Har du sett den första säsongen av "Jordskott" ännu? Kommer du att ge den andra en chans? Kommentera gärna nedan!
| 14 oktober 2017 14:00 |