Film

Skribent

MovieZine

25 februari 2015 | 13:00

Oscarsvinnaren "Citizenfour" kommer till Doc Lounge

Dokumentären om Edward Snowden visas i Stockholm, Göteborg, Malmö och Lund i mars.
I helgen vann Laura Poitras film om den amerikanske visselblåsaren Edward Snowden - "Citizenfour" - en Oscar för bästa dokumentärfilm vid den 87:e Oscarsgalan i Los Angeles. 

Här i Sverige har den visats på Göteborg Film Festival i vintras, men nu får fler en chans att se den omdiskuterade filmen. Doc Lounge kommer att visa "Citizenfour" i Malmö, Göteborg och Stockholm den 24 mars, samt i Lund den 31 mars.

Maja Lindquist, verksamhetsledare för Doc Lounge Sverige, kommenterar:

- Vi är hemskt glada över att nu kunna ta "Citizenfour" till Sverige och visa den över hela landet. En mycket modig film om en modig människa. Vi hoppas att visningarna på Doc Lounge kommer öka uppmärksamheten kring Snowdens fall och leda till en behövlig diskussion kring våra demokratiska rättigheter.

"Citizenfour" följer Poitras och journalisten Glenn Greenwald när de för första gången träffar Snowden och den storm som följer i fotspåren av hans avslöjanden om National Security Agencys gigantiska övervaknings- och spionnätverk. 

Det behöver väl inte påpekas att vi starkt rekommenderar filmen:

"Laura Poitras har fått den unika möjligheten att komma in och slå på kameran redan innan helvetet bryter loss. Känslan av att vara en fluga på väggen när historia skrivs, är svårslagen", kan du läsa i MovieZines hyllande recension.
| 25 februari 2015 13:00 |