Film

Skribent

MovieZine

29 februari 2016 | 20:00

HBO Nordic visar Oscarsvinnare

Kortfilmen ”A Girl in the River: The Price of Forgiveness” får premiär på Internationella kvinnodagen den 8 mars.
”A Girl In The River: The Price of Forgiveness” vann inatt en Oscar för bästa kortfilmsdokumentär. Filmen är en stark skildring av den hederskultur som råder i Pakistan, där mer än 1000 kvinnor faller offer varje år. En av dem som överlevt är Saba, 18 år, och det här är hennes berättelse. 

Premiär på Internationella kvinnordagen 8 mars på HBO Nordic.


Fler än tusen kvinnor mördas varje år i Pakistan för att de anses ha skadat familjens heder. Offrens familjer pressas sedan att förlåta förövarna så att de frikänns och kan återvända till samhället som om ingenting har hänt.

Regissören Sharmeen Obaid-Chinoy belönades med Pakistans första Oscar redan 2012 med den hjärtslitande dokumentären ”Saving Face”, som handlade om kvinnliga offer för syraattacker. Hon följer nu upp med denna omskakande historia om ett överlevande hedersmordsoffers kamp för livet, rättvisa och respekt.

Saba och Qaiser har känt varandra i fyra år, de är förälskade och vill gifta sig. Sabas familj motsätter sig bröllopet, men paret gifter sig ändå. Ett par timmar efter bröllopet hämtar Sabas pappa och farbror henne och kör till floden där de misshandlar och skjuter henne. Mirakulöst nog överlever hon, men vägen till upprättelse är omänskligt lång.
| 29 februari 2016 20:00 |