Film

Skribent

Alexander Kardelo

24 januari 2018 | 09:30

Oscar-nomineringen för "Logan" är en milstolpe för superhjältefilm

Det här är första gången som en serietidningsfilm är nominerad för Bästa manus. Regissören James Mangold ser en förändring på gång.
Wolverine-uppföljaren ”Logan” blev hyllad av både kritiker och fans under våren 2017, för sin mörka, våldsamma och känslomässiga skildring av en superhjältes sista fight. Men gårdagens Oscarsnominering kom som en överraskning för regissören James Mangold.

I en intervju med LA Times anser han att Hollywoods syn på olika genrer håller på att förändras:

- Folk blir allt mer öppna för att hitta kreativitet och nytänkande i nya genrer. Jag är glad att de hittade det i Scott Franks, Michael Greens och mitt arbete, säger Mangold.

”Logan” är nominerad för Bästa manus på annan förlaga, och det är första gången som en serietidningsbaserad film är med och tävlar i en "tyngre" Oscarsklass. Men så är filmen mer än en vanlig popcornrulle. Mangold förklarar:

- Vi fokuserade på att göra något annorlunda. En dramatisk och karaktärsdriven film, snarare än att tävla mot andra superhjältefilmer… ”Jag har mer pengar än du, jag kan spränga mer saker än du” (…) Det har tagit tid för den här genren att bevisa att det kan finnas ambitioner. På samma sätt som westernfilmer ansågs vara en låg form av underhållning. Jag ville att alla vi inblandade skulle se det som en personlig film, om en karaktär snarare än en franchise.
 
 
 
Konkurrensen är hård, och Mangold tävlar mot bland andra Aaron Sorkin ("Molly's Game") och James Ivory ("Call Me By Your Name"). Om "Logan" inte vinner kan de alltid trösta sig med utmärkelsen Årets film, framröstad av våra läsare i MovieZine Awards.
 
Tror ni att filmen har en chans att vinna? Borde "Logan" ha tävlat i Bästa film? Kommentera nedan.
| 24 januari 2018 09:30 |