Film

Skribent

MovieZine

18 december 2022 | 15:00

”Ormens ägg” och fler Bergman-rariteter nu tillgängliga att streama

Streama mästerregissörens första internationella långfilm och en handfull fler klassiska Bergmanfilmer och dokumentärer.
Snacka om kulturgärning. Film- och distributionsbolaget Cinematograph, som grundades av Ingmar Bergman, har laddat upp en bunt av hans filmer hos Vimeo. I samarbete med Stiftelsen Ingmar Bergman håller de hans filmarv levande genom att tillhandahålla Bergmanfilmer som inte finns att se hos de stora streamingtjänsterna.
 
En av alla filmer som går att streama är ”Ormens Ägg” – Bergmans första internationella film med välkända skådespelare som David Carradine (”Kill Bill”), Liv Ullman (Persona) och Gert Fröbe (Goldfinger) i rollerna.
 
Kolla också in ”Enskilda samtal”, ”Beröringen”, tv-serien ”Ansikte mot ansikte” och kortfilmen/pjäsen ”De fördömda kvinnornas dans”. Bergmans mångårige samarbetspartner Sven Nykvist står för fotot hos samtliga av de nämnda filmerna. Den legendariske tillika Oscarsbelönade filmfotografen skulle ha fyllt 100 år den 3 december. Något som just nu firas hos SVT Play.
 
Vi vill också slå ett slag för att du i Cinematographs Vimeo-katalog även kan hitta ett par spännande Bergman-dokumentärer och en dansföreställning baserad på ”Scener ur ett äktenskap”.
| 18 december 2022 15:00 |