Film

Skribent

Alexander Kardelo

28 augusti 2023 | 16:00

Vad gör Oppenheimer i "Jurassic Park"? Fansen har just upptäckt ett nytt påskägg efter 30 år

Jo men visst ser han bekant ut, mannen på fotot vid Dennis Nedrys dator.
Jag erkänner, "Jurassic Park" har varit en av mina favoritfilmer i 30 år, men jag har aldrig reflekterat över stöket vid Dennis Nedrys dator. Eller det faktum att han har ett svartvitt foto uppsatt vid skärmen. Men denna sommar har fans upptäckt en spännande detalj.
 
Fotot som skymtar i bakgrunden är ingen mindre än J. Robert Oppenheimer, mannen som uppfann atombomben. Tack vare Christopher Nolan vet vi nu mycket mer om denna historiska figur och hans arbete.
 
Ovanför fotot har Nedry klottrat en tankebubbla med en atombombsexplosion. På en annan post-it-lapp står det "Beginning of the baby boom". Vad ska då detta betyda?
 
 
Nedry (spelad av Wayne Knight) är, som ni säkert minns, datorprogrammeraren som stjäl dinosaurie-embryon för att sälja dem vidare. Kanske ser han upp till Oppenheimer som fick leka Gud och förändra världen, även om det innebar att släppa loss ett förödande vapen. Eller så jämför han Oppenheimer med sin hatade chef Hammond, som inte inser vilka otäcka konsekvenser hans uppfinning kan få?
 
Precis som Oppenheimer själv ställdes karaktärerna i "Jurassic Park" inför svåra moraliska frågor. Spielbergs äventyrsfilm skildrar hur vetenskapliga framsteg leder till dödligt kaos. Bilden på Oppenheimer är en listig liten detalj som regissören (eller hans scenograf) har lagt dit för att understryka detta. En detalj som uppmärksammas först nu efter 30 år.
| 28 augusti 2023 16:00 |