Film

Skribent

MovieZine

25 september 2018 | 15:00

Äntligen biopremiär för ”Operation: Ragnarök”

Efter åtta års arbete är regissören Fredrik Hiller klar med sitt actiondrama.
Redan år 2010 landade den första teaser-trailern till ”Zon 261” som filmen då hette. Där fick vi se ett Landskrona som anfölls av zombieliknande varelser.

Det blev en lång process att spela in och färdigställa filmen, och under tiden hann den också byta titel till ”Operation: Ragnarök”. Åtta år senare är det äntligen dags för biopremiär. Vi frågade regissören Fredrik Hiller om vad publiken kan vänta sig av hans nya film.

- Det handlar om en ubåt som smäller in i Landskrona. Den bär på en smitta som förvandlar människor. Man sätter staden i karantän för att smittan inte ska sprida sig över hela landet. I den här krigszonen kämpar två familjer, en etniskt svensk och en av utomeuropeiskt ursprung, för att överleva. Bägge familjerna har inte smittats - vad beror det på? I kampen för överlevnad hittar de svaret på den frågan, och det svaret förändrar allt.

- Samtidigt har militären insett att de inte kan upprätthålla karantänen, utan skickar ett JAS-plan för att bomba Landskrona. Våra hjältar måste ut med sanningen innan bombplanet kommer, berättar Hiller för MovieZine.
 
 
Det finns ett politiskt budskap i det hela, fanns det alltid där?

- Det började mer politiskt. Sen känner jag att det blev allt mer allmänpsykologiskt. Ju mer jag jobbat med filmen inser jag att det handlar i en ännu större bemärkelse om projektion. Alltså människans inneboende tendens att utanförlägga det vi inte vill se hos oss själva på andra människor, i synnerhet av annan klass, religion, sexualitet och etnicitet. Men även om vi har nedärvda beteendemönster så har vi också en fri vilja. Och den konflikten är något vi alla kämpar med, inte bara filmens hjältar. Allt det kan man sammanfatta under filmens tagline: ”Din fiende är inte den du tror”.

Genrefilmer som denna sticker ut lite inom svensk film. Och din tidigare film var en rysare, det är något du gillar?

- Ja, absolut. Framför allt älskar jag genreöverskridande filmer. Jag ser detta som ett actiondrama, där fienden är på något sätt en förhöjd fiende. Det är spännande att jobba med.

Vilka regissörer inspirerar dig?

- Hundratals regissörer såklart. Christopher Nolan är givetvis en. Han lyckas kombinera psykologisk insikt och emotionalitet med storslagna äventyr. Det hoppas jag att vi har lyckats göra med den här.
 
 
"Operation: Ragnarök" får biopremiär den 7 december.
| 25 september 2018 15:00 |