Film

Skribent

Alexander Kardelo

20 november 2015 | 13:00

”Once Upon A Spy” är Bond-filmen vi aldrig fick se

Nya detaljer om Peter Morgans skrotade manus som till slut blev ”Skyfall”.
2012 års James Bond-film ”Skyfall” är den mest framgångsrika hittills, även om årets ”Spectre” har gjort tre riktigt starka veckor på biodukarna. 007-serien har haft sina toppar och floppar genom åren, men det är sällan vi får höra något om Bond-filmerna som nästan blev av.

Nya boken ”Some Kind of Hero: The Remarkable Story of the James Bond Films” berättar detaljer om ett filmmanus som kunde blivit uppföljaren till ”Quantum of Solace”. 

Manusförfattaren Peter Morgan (”The Queen”, ”Frost/Nixon”) anlitades för ett utkast som kretsade kring Kalla kriget och M (Judi Dench) som ung MI6-agent i Tyskland. M:s kärleksrelation med en rysk KGB-agent skulle komma tillbaka och plåga henne 30 år senare. Efter KGB-agentens död skulle hans son utpressa M och därmed sätta hela hennes karriär på spel. I en dramatisk twist tvingas 007 döda M i slutet. 

Om det låter bekant så användes delar ur manuset, kallat ”Once Upon A Spy”, i vad som senare blev ”Skyfall”. Även där tvingas M att ta itu med det förflutna (skurken Silva som tidigare arbetat för henne), något som leder till hennes död.Men Peter Morgans ”Once Upon A Spy” bedömdes för mörkt och gravallvarligt för en Bond-film. Robert Wade och Neal Purvis fick ta över:

- Vi var mer intresserade av Ian Fleming medan han lutade åt John Le Carré (…) Idén var svår att göra trovärdig och jag tycker ärligt talat inte att den funkade, säger Wade.

Istället skrev de utkastet till ”Skyfall” som togs emot betydligt bättre av regissören Sam Mendes och producenterna. Även om det också såg rätt annorlunda ut från början: Skurken Silva (spelad av Javier Bardem) hette Sousa och bombade en spansk tunnelbanestation. M:s ersättare (spelad av Ralph Fiennes) hette Mallender och inte Mallory. 

Och "Skyfall" kunde först bära namnet ”Nothing is Forever"...
| 20 november 2015 13:00 |