Intervju

Skribent

Jonna Vanhatalo

27 juni 2017 | 21:00

Premiär för "Okja" - den första Netflixfilmen att tävla i Cannes

Vi mötte Jake Gyllenhaal, Tilda Swinton och regissören Joon-ho Bong under filmfestivalen i Cannes, där Netflix-filmen "Okja" premiärvisades i tävlan.
Som första tv-film någonsin var köttindustri-kritiska kärleksfilmen ”Okja” av Bong Joon-ho med i huvudtävlingen i Cannes tidigare i år. Den vann som bekant inte Guldpalmen, som istället hamnade hos Ruben Östlund, men filmen vann biopublikens och kritikers hjärtan och gjorde nog dessutom några biobesökare på kuppen till övertygade veganer.

MovieZines Jonna Vanhatalo träffade regissören tillsammans med delar av ensemblen under filmfestivalen och frågade bland annat om hur det kom sig att Jake Gyllenhaal fick spela en galen programledare och om skaparna bakom filmen tror att Netflix framgångar kommer hota biografernas framtid.

Först och främst, Jake. Varför ville du göra den här karaktären, som ju är något helt annat än vi är vana att se dig som?

- Om jag ska vara helt ärlig så var jag redo att göra vad som helst bara jag fick jobba med Joon-ho som jag känt sedan ”Donnie Darko”, en film som han tydligen gillade väldigt mycket. Vi har varit vänner sedan dess och när jag hörde om han senaste film ”Okja” mer eller mindre tjatade jag till mig en roll i den. Till sist sa han "ok, du har en roll", men han sa inte vilken. Det gjorde inte mig något, jag var bara nöjd ändå och sa till alla att jag minsann äntligen skulle få vara med i Joon-hos nästa film.

Bong Joon-ho tillägger:

- Jag är djupt imponerad av Jake sedan lång tid tillbaka, men hade inget som på papper skulle passa honom. Fast sen tänkte jag på denna karaktär, frågade och Jake svarade ja. Så jag lät det bara vara så ett tag. Senare berättade jag vad det handlade om för en typ, och ingen är gladare än jag över att Jake fortsatt ville vara med.
 
 
Jake Gyllenhaal spelar alltså Dr Johnny Wilkox, en väldigt speciell figur. En showsnubbe, mediakåt programledare och uttalad djurälskare som ännu mer älskar rampljuset. När hans stjärna börjar dala vänder han sig mot dem han säger sig älska – djuren. Han är en karikatyr som väldigt ofta förekommer i asiatisk tv, varför det för många västerlänningar kan vara ovant men till och med svårt att se Gyllenhaal yra runt på duken som han gör.

Hur var det att sedan spela den här yviga figuren?

- Det som var riktigt roligt, var att jag fick väldigt lösa tyglar och att Bong tillät mig vara galen på riktigt. Dr Johnny är en tragisk person, alkoholiserad och lynnig. Jag skulle ta ut svängarna tyckte Bong och det var ovant eftersom man många gånger som skådis väljer att göra det man redan är van vid och det är faktiskt svårare att överspela och försöka göra det med övertygelse än att vara subtil i sina uttryck. Så detta var en utmaning jag varmt välkomnade.
 
 
Tilda Swinton är en annan stjärna som tar plats i detta storslagna äventyr och hon jobbade med Joon-ho redan i ”Snowpiercer”. När hon här hade chansen att inte bara spela en av huvudrollerna men även producera filmen var hon inte sen att tacka nej.

- Jag beundrar verkligen Joon-ho och älskade historien när jag fick höra om den. Och jag hoppade direkt på. Inte bara är min karaktär en fröjd att spela, Lucy Mirando är verkligen en mångfacetterad kvinna som var synnerligen rolig att spela, men det var nästan än mer en ära att få vara med och verkligen göra hela produktionen möjlig. Det här är en viktig och tänkvärd film, men den är dessutom rolig och väldigt vacker visuellt. Och jag är vansinnigt stolt över att ha varit med från start.

Har filmen ändrat din syn på vad du stoppar i dig? Som kött till exempel?

- Nej, inte direkt. Jag äter i och för sig inte kött, eller väldigt lite och bara vilt egentligen och ägg bara från egna höns om jag föder upp. Men visst har filmen ett budskap om att tänka till vad gäller den egna konsumtionen och det är ett budskap jag mer än gärna ställer mig bakom.
 
 
Vad säger du Bong Joon-ho, vill du omvända folk och göra dem till vegetarianer med detta?

- Haha nej, nej. Det kan onekligen verka så, men faktiskt så är ju till och med Mijas (Okjas bästa vän i filmen), favoriträtt kycklinggryta och det är helt ok för mig. Ja, det är ju min idé till och med, haha. Så nej, jag vill inte svartmåla alla köttätare, inte alls.
 
- Det jag vill är snarare det som Tilda nämner, att få folk att tänka till. Att välja vad man konsumerar och inte enbart med plånboken. Att bli medvetna, eller många gånger mer medvetna. Framförallt gäller detta såklart dem som faktiskt har en möjlighet att välja annat. Många har inte det och det är fullt förståeligt, men de som faktiskt kan välja har inga ursäkter att fortsätta stötta en inhuman köttindustri till exempel.

Tilda, hur förberedde du dig för din karaktär Lucy Mirando?

- Vi hade under flera år planerat hur karaktären skulle vara och bete sig och hon var ganska tydlig från början. Sedan en dag när vi spelade in och jag stod klädd och klar dyker plötsligt Ivanka Trump upp i tv:n och hon är klädd i nästan identiska kläder som jag, har liknande frisyr och samma vansinnigt vita tandrad och manér, det var som att se sig i spegeln. Lite olustigt nästan, men därefter var det henne jag hade i åtanke i min gestaltning och ju mer knasigheter som kom från den Trumpska staben under valkampanjen, och det var en hel del, desto mer material fick vi att arbeta med.

Så ni ändrade manuset under arbetet på grund av eller tack vare Trump?

- I alla fall en hel del repliker. Många uttryck som hon skvätter ur sig framförallt när hon tilltalar Dr Johnny, som ”Loser”, ”Epic fail” och annat är direkt snodda från förra årets republikanska möten och uttalanden som kastades ut från podiet längst fram.
 
Large 89ae0801ad1615ed57d85b27e8cf087a bong2
 
Varför en film för Netflix?

- Varför inte? kontrar Tilda snabbt och fortsätter sedan:
 
- Faktum är att Bong tog denna högst cineastiska film till i princip alla studios och distributörer innan, men de sa nej. Väl hos Netflix sa de inte bara "Ja!" utan gav honom också all konstnärlig frihet och alla pengar han behövde för att göra precis den filmen vi ville. Vem skulle tacka nej till det?

Men vad tänker ni angående det här med film på tv kontra bio? Finns det en risk att biograferna kommer vara ett minne blott om tio år?

- Det tror jag absolut inte, säger regissören tvärsäkert.
 
- Men, sen måste jag som filmskapare säga att min främsta uppgift att göra film, inte att nödvändigtvis se till att biografsystemet upprätthålls, varför det egentligen inte är så viktigt vem som möjliggör mitt skapande. Såklart önskar jag att bio fortsätter att finnas, men i vilken form återstår att se.
 
 
Tilda fortsätter:

- Jag tror helt enkelt på evolutionen. Allt och alla utvecklas. Och vi kan inte, eller ska inte försöka stoppa utvecklingen. Det finns plats för alla. Det bästa enligt mig är att bara hänga med. Fortsätta göra det vi gör bäst helt enkelt. Inte vara rädda och oroliga för nya ting. Fast just därför är det ändå bra att prata om det, om rädslorna och framförallt att göra det på en filmfestival som denna. Vi ska inte bara tänka på förr och prata om nu, utan även ta upp och diskutera farhågor om framtiden, på så sätt kommer vi på nya möjligheter och i takt med det krymper våra rädslor. Det är jag övertygad om.

Går du själv på bio och ser film?

- Självklart! Ofta. Men jag ser film på andra sätt med. Och alla sätt är bra. Netflix och andra tv-bolag är väldigt måna om den cineastiska upplevelsen, redan nu tycker jag att det syns och det kommer märkas än mer framöver. Netflix har inte som ändamål att slopa biograferna, eller att ta över, de vill kunna kombinera tv-mediet med film och ge filmskapare möjlighet att göra storslagna upplevelser för oss åskådare.
 
- Personligen tror jag inte att vi någonsin kommer sluta vilja gå in i stora mörka rum och uppleva film kollektivt. Vi bör som sagt sluta vara rädda för nya saker, att bygga murar, fokusera på olikheter, det finns plats för alla och allt i den här inkluderande och elastiska världen som är filmens och det finns det i den riktiga!
 
 
”Okja” har premiär 28 juni på Netflix.
| 27 juni 2017 21:00 |