Film

Skribent

MovieZine

31 oktober 2018 | 07:00

Nytt ljudprojekt ska förstärka filmupplevelsen för döva

Ljud är en stor del av filmupplevelsen, inte minst när det kommer till skräckfilm. Med hjälp av ljud förstärks känslan av rädsla, spänning och obehag – utan det blir upplevelsen en helt annan. För att möjliggöra en stark filmupplevelse för fler släpps nu “Låt den rätte komma in” med ett ljudspår speciellt anpassat för döva.
Filmen ”Låt den rätte komma in” har under åren belönats med flera priser och utmärkelser, bland annat för bästa ljud. I samband med filmens 10-årsjubileum har Samsung tillsammans med Per Sundström, som även står bakom filmens originalljud, tagit fram en ljuddesign anpassad för att inkludera och förhöja filmupplevelsen för döva.

Ljuddesignen är fokuserad på de basljud i filmen som är tillräckligt lågfrekventa och starka för att skapa kännbara vibrationer. Lågfrekventa ljudvågor skapar ett långsamt lufttryck som kroppen är mottaglig för, till skillnad från högfrekventa ljud som enbart öronen kan uppfatta.

– En referensgrupp av döva har utvärderat och hjälpt oss att tänka om i ljudläggningen. Existerande basljud har höjts och omarbetats och nya har lagts till vid vissa tillfällen. Dels för att förstärka chockeffekter som i filmen enbart redovisas med högfrekventa ljud, dels för att tillföra en obehagskänsla som för hörande redan finns i musiken, säger ljuddesignern Per Sundström i ett pressmeddelande.
 
 
I samband med 10-årsjubiléet av “Låt den rätte komma in” och lagom till Halloween kommer filmen med den anpassade ljuddesignen att finnas tillgänglig för alla att se på SF Anytime.
| 31 oktober 2018 07:00 |