Film

Skribent

Alexander Kardelo

17 mars 2022 | 09:30

Nya skräckfilmen "X" hyllas av recensenter: "Överraskande och brutal"

"En hyllning till 1970-talets splatterfilmer" - så hyllar kritikerna Ti West-regisserade "X" inför USA-premiären. I april kommer den till Sverige.
De recensenter som såg världspremiären av ”X” på South by Southwest i Austin under den gångna helgen har mycket gott att säga om A24:s senaste skräckfilm. 
 
Av 41 recensioner på Rotten Tomatoes är 40 övervägande positiva, vilket ger "X" en sällsynt hög "Fresh"-stämpel på 98%. Ti West hyllas för sin regi och sitt manus, som anses genomtänkt i allt från slasher-effekter till metahumor, med väl återgiven sjuttiotalskänsla. 
 
 
Filmen följer ett filmteam som hyr in sig på en avlägsen gård i Texas för att ostört kunna spela in en vuxenfilm som de hoppas ska göra dem både rika och berömda. Men det äldre paret som filmteamet hyr huset av visar sig ha en egen agenda och börjar snart terrorisera sina hyresgäster, som istället för att slutföra filmen måste slåss för sina liv.
 
När jag fick chansen att prata med regissören Ti West tidigare i veckan berättade han hur han ville vända på bekanta genre-klyschor:
 
- Filmen börjar på ett traditionellt slasher-vis och publiken kommer tänka: "Jag vet vart det är på väg, det kommer bli en ny Motorsågsmassakern". Men efter 15-20 minuter börjar man tänka om. Och ju längre filmen pågår så inser man: "jag har faktiskt ingen aning om vad det är som händer". 
 
 

Vad tycker recensenterna om "X"?

 
The Playlist skriver att "X" känns som filmen Ti West föddes att göra "med sina hyllningar till genrens klassiker, saftiga scener och mer eller mindre billiga skämt".
 
"Väl genomförd, med mycket välfångad 1979-stämning - människorna i filmen känns äkta" tycker Variety.
 
"När filmens fokus övergår i skräck känner man hur West nästan blir en osynlig medlem av skådespelarensemblen – det blir gradvis hans eget entusiastiska fokus på filmskapandets kreativa process som glänser" enligt recensionen på RogerEbert.com.
 
The Hollywood Insider ser "en unik, skrämmande, rolig slasher-skräckis med briljanta skådespelare, som får vem som helst att skrika högt".
 
"En hyllning till 1970-talets splatterfilmer med West i sitt esse, som målmedvetet återskapar genrens stil och känsla", skriver The Wrap.
 
Screen Daily hyllar "en skruvad genreupplevelse, lika överraskande som brutal".
 
"Ti West leker med stereotyper, men skrämmer och chockar på allvar" tillägger Empires kritiker. 
 
 

Svensk biopremiär 8 april

 
"X" är producerad av A24 som gjorde "Midsommar", "Hereditary" och "It Comes at Night". Mia Goth, Kid Cudi, Brittany Snow och Jenna Ortega spelar huvudrollerna och filmens coola soundtrack, med artister som Blue Öyster Cult, Dr Hook, Loretta Lynn, Robert Palmer och Chelsea Wolfe, bidrar starkt till att bygga upp atmosfären. 
 
”X” har biopremiär i USA nu på fredag, och kommer till svenska biografer den 8 april. Håll utkik efter MovieZines intervju med Ti West inom kort.
| 17 mars 2022 09:30 |