X 2022

Skräck
USA
105 MIN
Engelska
X poster

Synopsis

1979 ger sig en grupp unga filmskapare ut för att spela in en porrfilm på landsbygden i Texas. Men när deras tillbakadragna, äldre värdar tar dem på bar gärning måste skådespelarna nu kämpa för sina liv.
Ditt betyg
3.1 av 79 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Recensent

Andreas Samuelson

24 mars 2022 | 10:00

Imponerande skräckis med Xtra allt

Vi är knappast bortskämda med bra skräck, speciellt som inte är remakes eller uppföljare. Ti West levererar en hårdkokt slasher som lyckas kombinera blod och sex med tänkvärda, mänskliga teman.
”X” är som ett riktigt gott vin. När du först smakar så är det gott och slinker lätt ner i halsen. Men det är när du svalt och den fantastiska eftersmaken kommer som du riktigt njuter. För även om ”X” på ytan är en 1970-talsinspirerad slasher (som dessutom tar plats i nämnt årtionde) om några knäppa lantisar som terroriserar en porrfilmsproduktion så har den fler lager än du kan räkna. När eftertexterna rullar och du på riktigt börjar smälta filmen så inser du att den faktiskt har något att säga.
 
Man kan bara applådera regissören/manusförfattaren/producenten Ti West, som tidigare gett oss lågbudgetpärlor som ”The House of the Devil”, ”The Innkeepers” och ”The Sacrament”. Tydligt ett fan av genren då han tidigare lyckas kombinera effektiv retro-skräck med svart humor och mänskliga teman. Men att som här lyckas inkludera ålderdom, sexualitet, fördomar och identitetssökande i en skräckfilm som på pappret låter som en B-film är mäkta imponerande.
 
Det är en film som byggs upp långsamt och subtilt men blir desto mer skrämmande när det väl börjar hända saker. Det är mer otäcka situationer - och en hel del blod - snarare än billiga hoppa till-effekter. Vi bryr oss också om karaktärerna som trots sina fel och brister är ovanligt sympatiska och mänskliga för den här typen av film.
 
Mycket är tack vare Wests manus som vägrar den typen av hippa, politiskt korrekta dialogen som vi ofta hör i modern slasher-film. Det märks inte minst i en närapå briljant scen där våra huvudkaraktärer diskuterar sina roller i porrfilmen de spelar in men även i samhället. Hur deras moral - och i vissa fall dubbelmoral - speglas i deras syn på sex.
 
Någon som imponerar desto mer är huvudrollsinnehavaren Mia Goth (”Suspiria”, ”Emma”), suverän i en häftig dubbelroll. Inte nog är hennes ambitiösa porrskådis Maxine Minx en ovanlig hjältinna som knarkar, knullar och hårdsiktar mot stjärnorna. Brittiska Goth har även anammat en trovärdig amerikansk söderdialekt för rollen. Men hon spelar även den äldre, kusliga damen Pearl där hon förutom fantastisk makeup även får till en äldre kvinnas rörelser och beteende så pass att det är nästintill omöjligt att se att den rynkiga, tunnhåriga och späda Pearl faktiskt spelas av en 28-åring. Det är nästan mer imponerande än Tilda Swintons insats som äldre man i ”Suspiria” (som även Goth för övrigt medverkade i).
 
Goth backas dessutom upp av en felfri ensemble. Det är extra kul att se ”Pitch Perfect”-stjärnan Brittany Snow stjäla varje scen hon är med i som promiskuös porrstjärna med glimten i ögat. Martin Henderson (”The Ring”) gör en härlig Matthew McConaughey-imitation bättre än vad McConuaghey hade kunnat göra själv. Och mellan den här, ”Scream” och ”Studio 666” bevisar Jenna Ortega att vi har en ny skräckfilmsstjärna att räkna med.
 
”X” liknar med sin landsbygd- och 1970-talsmiljö många klassiska skräckfilmer - men lyckas samtidigt ha något att säga mellan de för en gångs skull motiverade sexscenerna och allt glatt splatter-våld. Det är en smart, kul, blodig och snyggt förpackad gåva till fans av genren som vanligen får genomlida trötta remakes och uppföljare. West och Goth har redan filmat en prequel, ”Pearl”, och förväntningarna är i topp!
| 24 mars 2022 10:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (2)
1
Så dåligt usel att den klart hör hemma bland skräckfilmernas kalkonrullar! Med sin tydliga förutsägbarhet och användning av klassiskt uttjatade teman blir den komisk och helt oseriös. Gillar man skräckparodi så är den här absolut sevärd och gillar man riktig skräckfilm, ja då är det skämskudde på, så usel är den!
Läs mer
3
Riktigt chockerande och äcklig film, allt är välgjort.
Läs mer