Skribent

Alexander Dunerfors

20 december 2012 | 14:01

Nya hyss för Emil i Lönneberga

"Eeeeeeemiiiiiiil!" Under 2013 fyller Astrid Lindgerns älskade bokfigur 50 år. Vad passar då inte bättre än en ny biofilm?

Just nu pågår produktionen av "Emil och Ida i Lönneberga", en animerad familjefilm om Astrid Lindgrens älskade karaktärer Emil och Ida. För regin svarar Per Åhlin, som tidigare stått bakom filmer som "Karl-Bertil Jonssons julafton" och "Dunderklumpen".

Filmen bygger på historierna i böckerna "Emils hyss nr. 325", "När lilla Ida skulle göra hyss" och "Emil med paltsmeten" och Björn Bergs bokillustrationer.

- Astrid Lindgrens berättelser förtjänar att leva länge och nu blir Emil och Ida glädjande nog tillgängliga för nya generationer i filmens form och dessutom med Björn Bergs helt speciella karaktärer. Per Åhlin är en fantastisk animatör och berättare i sin egen rätt och jag är säker på att resultatet blir fantastiskt. SF har producerat många filmer baserade på Astrids Lindgrens böcker genom åren och för oss är det självklart väldigt spännande och roligt att få vara en del av det här samarbetet, säger Charlotta Denward, produktionschef på Svensk Filmindustri.

"Emil och Ida i Lönneberga" får biopremiär julen 2013.

| 20 december 2012 14:01 |