Spel

Skribent

Anders Eklöf

12 augusti 2021 | 16:15

Ny SVT-serie undersöker det svenska spelundret

Dokumentärserien "Det svenska spelundret" har premiär på SVT den 18 augusti.
Med stora framgångar som "Minecraft", "Battlefield", "Candy Crush" och senast "Valheim" är Sverige verkligen inte ett land som ligger på latsidan när det gäller spelutveckling. 
 
Men vilka är människorna bakom dessa framgångar? Det är något som den nya SVT-dokumentären "Det svenska spelundret" försöker svara på, där vi får träffa några av landets mest framgångsrika spelkreatörer och följa med på en historielektion om de svenska spelen. 
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
Grundarna av Digital Ilusions (Dice). Bild: SVT
 
Bakom serien har vi Tobias Bjarneby, som tidigare var chefredaktör för speltidningarna Super Play och Level.
 
Som berättarröst hör vi Angelica Norggren, som tidigare varit en av rösterna i radioprogrammet P3 Spel. I serien träffar vi bland annat Josef Fares som gick från filmens till spelens värld, utvecklare från Mojang och Markus Nyström som grundade Dice ("Battlefield"). 
 
Efter att ha sett det första avsnittet kan jag helt klart säga att jag vill ha mer. Något jag gillar är att den inte bara fokuserar på den ekonomiska framgången, utan gör även en djupdykning i 80-talets "farliga" arkadhallar som gjorde att många ville förbjuda spel och undersöker den kreativa sidan av spelutveckling. Är du redan insatt i hur Nintendo kom till Sverige och hur vilka som ligger bakom dina svenska favoritspel kommer den troligtvis inte med något nytt, men den snygga presenationen och intressanta intervjupersoner gör den ändå sevärd. 
 
Det första avsnittet av "Det svenska spelundret" har premiär på SVT Play natten till den 18 augusti och sänds på SVT1 klockan 21:00 samma kväll.
 
Är det här en serie du kommer ge en chans? Vilket svenskt spel är din favorit? 
| 12 augusti 2021 16:15 |