Film

Skribent

MovieZine

13 september 2023 | 12:00

Ny svensk dokumentär ställer frågan: tänk om du slapp jobba?

Biopremiär för "After Work", där regissören Erik Gandini förutspår en framtid med betydligt mer fritid. Elon Musk medverkar.
Om du fick pengar varje månad utan att arbeta, vad skulle du göra? Och hur kommer vår framtid se ut när AI och teknik tar över allt fler jobb?
 
På fredag släpps den svenska dokumentären "After Work" som handlar om arbetets roll nu och i framtiden - "en lika tankeväckande som underhållande resa" enligt filmbolagets beskrivning. Från Kuwait till Korea, från USA till Sverige och från nio till fem. Med en berättelse som sveper över fyra kontinenter beskriver filmen vitt skilda livsöden där vissa knappt har ett liv utanför arbetet medan andra badar i fri tid.
 
Majoriteten av de jobb som existerar i dag kommer att försvinna inom några årtionden. I takt med att teknologi överträffar mänsklig kapacitet har vi möjlighet att tänka om kring hur vi ser på arbetets roll i våra liv. Är vi redo för ett överskott av tid? För en arbetsfri existens?
 
Här intervjuas en rad experter, och filmen innehåller också klipp med kända namn som professor Noam Chomsky och entreprenören Elon Musk.
 
- Jag ville undersöka om dokumentärfilm kan frigöra sig från begränsningen att syssla bara med samtiden. Kan dokumentärfilm berätta om något som inte har hänt? Skapa en framtidsprojektion i en nära framtid, då vi kommer jobba mindre. Vi kommer förmogligen ha en överskott av tid. Frågan är, är vi redo för det? undrar regissör Erik Gandini.
 
- Sen försökte jag packa detta på det mest luftfyllda och filmiska sätt.
 
 
"After Work" är en dokumentär av Erik Gandini, som tidigare gjort "Videocracy" och "A Swedish Theory of Love". Det snygga fotot kan vi tacka Fredrik Wenzel för - han har tidigare jobbat med Ruben Östlunds "Turist" och "Triangle of Sadness".
 
Filmen får biopremiär 15 september.
| 13 september 2023 12:00 |