Film

Skribent

Alexander Kardelo

10 september 2014 | 15:00

Ny säsong för Maria Wern

Eva Röse: "Jag vet att det är en genre man antingen älskar eller hatar".
Crimefans kan andas ut, det blir nya avsnitt av kriminalserien om Maria Wern. Inspelningarna pågår just nu utanför Stockholm, dit Gotlandsbaserade polisen Maria tar sig för att nysta i ett mord som begicks under Stockholmsveckan i Visby. De nya serierna, "Under ytan" och "När natten kommer", kommer att sändas i TV4 troligtvis under 2015. 

Det blir helt nya historier i romanförfattaren Anna Janssons anda, skrivna av Fredrik T. Olsson. Huvudrollsinnehavaren Eva Röse har själv fått tycka till om hur hon vill se sin Maria Wern utvecklas, berättar hon för MovieZine.

- Vi kommer fokusera mer på karaktärerna och Marias privatliv. Hon tvingas ta ställning till nya saker, och hon får en sidekick (spelad av Erik Johansson) som hon har en ganska flörtig jargong med. Maria har alltid haft svårt att släppa folk inpå livet, så nu skriver vi in den här personen som ska hjälpa till och knuffa henne framåt. 

Polisserier möts av både ris och ros i Sverige, samtidigt som många gärna kritiserar genren så drar varje nytt avsnitt av "Maria Wern" miljonpublik på TV4. Det är dock ingenting mot det enorma intresset utomlands, berättar Röse.

- Det är en genre som man älskar eller hatar, man älskar att hata den men man kan inte låta bli att titta på den. Men det är ju ett fantastiskt dramatiskt upplägg, spännande att följa polisernas arbete, och lära känna dem under så lång tid. Jag förstår varför det går hem. Och jag är medveten om att det görs mycket polisserier, men också medveten om att de blir stora succéer här hemma, och ännu större utomlands. 


- Det är härligt att åka ut i Europa och upptäcka att man har massor med fans, det ger ankdammskvacket här hemma en annan dimension. I Barcelona nyligen kom det fram ett gäng tyskar på en bar. De berättade att deras chef älskar den här polisen, men att han inte vågade komma fram. Jag får också väldigt mycket brev från fansen. De vill veta allt! "Vad har Maria Wern för ringsignal?" och "Var köpte hon den där tröjan?" Jag svarar dem alla, men det kan dröja några år...

Närmast är du med med i Kjell Sundvalls "En präst i paradiset", berätta.

- Vi börjar spela in så snart vi är klara med Maria Wern. Det är en feelgood-komedi, eller kanske feelbad. Den utspelar sig i Phuket där det finns en stationerad präst från svenska kyrkan, spelad av Kjell Bergqvist. Dit kommer jag som en annan präst för att styra upp lite. Det visar sig att han har misskött sina åtaganden och tittat för djupt i flaskan och ägnat sig åt spelmissbruk. 

- Jag blandar gärna komedi med allvar på det viset. Men vi får se exakt hur skruvad den här filmen blir. För den handlar samtidigt om tragiska människor. 

(Foto: TV4)
| 10 september 2014 15:00 |