Film

Skribent

MovieZine

11 september 2016 | 09:00

Ny chans att se ”John Hron” på bio 15 september

Bioaktuella filmen ”John Hron” handlar om den 14-åriga killen blev mördad av nynazister år 1995.
Torsdagen 15 september visas filmen ”John Hron” på alla SF:s biografer över hela landet.

Anledningen är att uppmärksamma det som hände den 15 september 1935 för exakt 81 år sedan. Det var nämligen då som Nürnberglagarna stiftades i Nazityskland och lade grunden för genomförandet av Hitlers rasism och antisemitism. 

Nürnberglagarna

Nürnberglagarna var tre till antalet och de två första gick ut på att judar inte skulle betraktas som fullvärdiga medborgare samt att judar och icke judar skulle hålla sig ifrån varandra. Som följd blev både judar och icke judar sända till koncentrationsläger om de kysste, kramade eller hälsade på varandra, i vissa fall ledde detta till dödsstraff. Den tredje lagen var antinationalistisk då den förkastade den Tyska flaggan till förmån för Hitlers partiflagga. 

Det som Hitler påbörjade då 15 september 1935 fortsatte att påverka världen. 60 år efter Nürnberglagarna fanns det fortsatt nazism i Sverige vilket resulterade i åtta nazistiska mord år 1995 - däribland mordet på John Hron. 

Från ideella krafter till bioduken

Bioaktuella filmen ”John Hron” handlar om den 14 åriga killen som offrade sitt liv för sin kompis 1995 och blev mördad av nynazister.

- Konflikter och motsättningar i samhället kan lätt få oss att misstro våra medmänniskor, säger regissören Jon Pettersson. 

Men samtidigt tror han att de flesta bryr sig om varandra. Jon ville därför se om det gick att göra en film om civilkurage med hjälp av just folks civilkurage.

Filmteamet vände sig därför år 2013 till gemene man i vårt avlånga land i hopp om spons till filmen. Det visade sig att det fungerade fint. Och även om man inte kunde hoppas på en full långfilmsbudget på 20 miljoner så blev det tillräckligt för att lösa de viktigaste utgifterna och alla i teamet ställde upp för del i vinsten.

Några tunga namn i filmbranschen visade intresse för filmen och har hjälpt till på olika sätt. Filmklipparen Darek Hodor är lite av en legend i filmvärlden, med filmer som ”Jägarna”, ”God afton, Herr Wallenberg” och ”Ondskan” bakom sig. Darek tyckte så mycket om filmen att han ställde upp som klippkonsult utan ersättning.

Tävlade i Montreal

Utomlands har filmen också tagits väl emot. Filmen hade sin världspremiär på Montreal World Film Festival. Montreal har en sektion för debutfilmer men “John Hron” blev antagen till den prestigefulla Officiella tävlan. 

- I och med den svenska biopremiären har jag vid några tillfällen träffat publiken som också varit väldigt berörd. Både män och kvinnor gråter och kommer fram och tar i hand med mig, vissa har massor av frågor och andra är bra mållösa och vet inte vad de ska säga när de kommer fram för att prata med mig efter filmen, berättar Jon Pettersson.

Se trailern till "John Hron":


Torsdagen 15 september blir sista visningsdatumet i flera städer för filmen “John Hron”.
| 11 september 2016 09:00 |