Film

Skribent

Fredrik Adolvsson

9 januari 2024 | 13:00

Nu släpps programmet till Göteborg Film Festival 2024

Göteborg Film Festival är nordens största offentliga filmfestival, och i år är det dags för den 47 upplagan.
En av årets stora höjdpunkter för filmfantaster närmar sig med stormsteg (passande Göteborgsväder, antar jag) och nu när programmet släpps får vi en bättre vild av vad vi kan förvänta oss.
 
Sedan tidigare vet vi att "Hanteringen av odöda", den norska zombiefilmen baserad på svenske John Ajvide Lindqvists roman, inviger festivalen, och att Ewan McGregor kommer på besök för att bland annat ta emot ett hederspris. 
 
Bland andra höjdunkter ser vi att Daniel Espinosas "Madame Luna" får svensk premiär på festivalen, och att filmen precis som "Hanteringen av odöda" kommer tävla om priset för bästa nordiska film. Det gäller också "Mother, Couch", Niclas Larssons nya med just Ewan McGregor i huvudrollen. Prissumman ligger på 400 000 kronor, och delas ut den 3 februari i samarbete med Västra Götalandsregionen och Göteborgs stad. 
 
Förutom McGregor gästas festivalen även av Espinosa, Niclas Larsson, Lena Endra och Alma Pöysti som nyligen nominerades till en Golden Globe för sin roll i "Höstlöv som faller". 
 
Pöysti besöker festivalen med anledning av "Another Persona", ett högst aktuellt experimentellt projekt där SF Studios, Gothenburg Film Studios och Stiftelsen Ingmar Bergman i samarbete med filmfestivalen har producerat en AI-genererad version av "Persona" där Alma Pöysti gestaltar Liv Ullmanns karaktär. Den här versionen av Bermgmans mästerverk kommer bara visas en enda gång, exklusivt på Göteborg Film Festival, söndagen 28 januari klockan 20:00 på biograf Draken. 
 
Under filmfestivalsen tio dagar visas 250 filmer från 80 länder (ungefär), och en femtedel av dessa kommer dessutom göras tillgängliga digitalt.
 
Göteborg Film Festival pågår 26 januari – 4 februari. Biljetterna släpps den 11 januari för medlemmar, medan alla andra får vänta till den 13 januari. Du kan läsa mer och utforska programmet på festivalens egen hemsida.
 

Läs också: Norsk zombiefilm inviger Göteborg Film Festival 2024

 
| 9 januari 2024 13:00 |