Film

Skribent

Alexander Kardelo

4 november 2021 | 16:30

Nu släpps de första julfilmerna

Finns det några snälla tittare här? Streamingjättar som Netflix, Viaplay och C More har redan börjat duka upp för jul.
Det är ju ändå november, vilket innebär att matbutikerna säljer julmust sedan flera månader tillbaka och årets glögg redan står framme på Systemet. Våra streamingtjänster vill inte vara sämre och har under veckan börjat fylla på med en hel del julfilm. Bara att plocka fram pepparkakorna och hugga in på utbudet!
 
 

Netflix har tomtat på loftet

 
På Netflix hittar du idag den nederländska barnfilmen ”Familjen Claus”, om en julhatande pojke som upptäcker att hans farfar är självaste jultomten.

Man har också lagt till komedin ”En lysande jul” med Danny DeVito, men den kan du skippa med gott samvete, för den är allt annat än lysande.

Under november och december hinner Netflix lägga till hela 12 originalfilmer med jultema. Nu väntar bland annat bråkande systrar i komedin ”Father Christmas” (7 november) med John Cleese, och brittiskt familjemys i ”Jakten på julen” (”A Boy Called Christmas”) 24 november - även den om en pojke som visar sig vara den ende som kan rädda julen.
 
 

Viaplay pyntar med julklassiker

 
Romkomdrottningen Reese Witherspoon och Vince Vaughn tvingas genomlida julfirande med sina dysfunktionella familjer i komedin ”Borta bra, hemma värst” (”Four Christmases”), en av veckans premiärer på Viaplay.

Här hittar du också Robert Gustafsson i tomteluva i ”En underbar jävla jul”, Helena Bergströms underhållande och rörande komedi som sen 2015 blivit något av en ny svensk julklassiker.

Gröna griniga ”Grinchen” flyttar in den 20 november, och den 26 november släpps nästa drös av julfilmer. Då med välkända titlar som ”Ett päron till farsa firar jul”, ”The Holiday”, ”Fred Claus” och ”Jack Frost” samt danska ”Den tiden på året”. Läs mer om månadens premiärer på Viaplay här.
 
 

Disney+ laddar för en actionpackad vinter

 
Alla fem ”Ensam hemma”-filmerna ligger förstås redan ute på Disney+, men snart kommer en till! I familjefilmen ”Borta bra men ensam hemma bäst” får en ny liten grabb påhälsning av inbrottstjuvar medan mamma och pappa åkt på semester. Premiär 12 november.

Superhjältar och jul är en sällsynt kombination, men det finns trots allt de som håller ”Iron Man 3” som en favorit bland julfilmerna. I år ger Marvel sin Avengers-hjälte Hawkeye ett soloäventyr i miniserieformat, och alla trailers har varit fulladdade av julmusik och snöig stämning. ”Hawkeye” släpps 24 november.
 
 

Var hittar ni allt, C More?

 
På julen får man ta från b-filmslagret också, det är sen gammalt. C More har gått loss på tv-titlar som bara måste komma från smöriga amerikanska kanaler som Hallmark och Lifetime. Deras nytillkomna julfilmer heter fantasifulla saker som ”A Snowy Christmas”, ”Spotlight on Christmas”, ”A Glenbrooke Christmas”, ”Loving Christmas” och ”Snowed in for Christmas”.

Men håll ut, för den 15 november kommer 80-talsklassikerna ”Ombytta roller” med Eddie Murphy och ”Raka spåret till Chicago” med Steve Martin.
 

Årets julfilmer på vita duken

 
Såklart hittas det julstämning även på bioduken i år. Den första julfilmen släpptes redan häromveckan - i Colin Nutleys dramakomedi ”Bröllop, begravning och dop - filmen” står både jul- och nyårsfirande i fokus.

Mer svenskt väntar den 12 november, då kommer en riktig klassiker i nytappning. ”Sagan om Karl Bertil Jonssons julafton” har blivit långfilm i regi av Hannes Holm.
 
 
Vad blir din första julfilm i år? Kommentera nedan.
| 4 november 2021 16:30 |