Film

Skribent

Paul Dakwar

17 oktober 2023 | 05:30

Nu på Viaplay: "Ångestladdat och rörande" om döv trummis - en av 2020 års bästa filmer

Visst hade det varit badass att se Riot från “Venom” spela i ett metalband? I “Sound of Metal” får du det. Riz Ahmed spelar nämligen metaltrummis i filmen som gav honom hans första Oscarsnominering.
“Sound of Metal” kom ut 2020 och handlar om metal/harcoretrumissen Ruben (Riz Ahmed) som spelar i en duo med sin flickvän Lou (Olivia Cooke). Musiken är hög, men livskvalitén är låg. Det är knapert med pengar, och de bor i sin turnébuss. En kväll, efter ett gig, börjar Ruben inse att hans hörsel blivit sämre, och att han håller på att bli döv. I takt med att han anpassar sig till sitt nya liv som döv genom att lära sig teckenspråk och utforska dövkulturen, kämpar han med sin längtan att få spela och lyssna på musik.
 
Filmen berör alla, både döva och hörande, då den kretsar kring teman som förlust, förändring och acceptans. Det är en känslosam resa som berör hjärtat och får tittaren att reflektera över livets skörhet och uthållighet. Hur sjukt är det inte att något som vi vigt våra liv åt kan tas ifrån oss över en natt?
 
Likt Oscarvinnande filmen “Coda”, så är “Sound of Metal” noga med representation av döva och hörselskadade i sin rollista och gestaltning. Det är också kul att få se Ahmed doppa sina tår i metal, då han inte bara är känd för sitt skådespel, utan också som hiphopartist. Och just det: Han blev han även Oscarsnominerad för sin roll som Ruben.
 
"Riz Ahmeds ögon och kroppsspråk förmedlar hela den ångestladdade upplevelsen på ett trovärdigt och rörande sätt som känns helt igenom äkta" skrev MovieZines recensent. Filmen kom också med på vår lista av årets bästa filmer.
 
En sak är säker: Efter att ha sett “Sound of Metal”, så kommer du vara mer noga med användandet av öronproppar. 
 
“Sound of Metal” har länge varit exklusiv för Amazon Prime Video, men finns nu också att streama på Viaplay. 
 
| 17 oktober 2023 05:30 |