Film

Skribent

MovieZine

18 september 2023 | 17:30

Nu på Netflix: Skruvat sci-fi-koncept lockade Matt Damon - och Rolf Lassgård!

MovieZines recensent hyllade Alexander Paynes "hittills bästa film och utan tvekan den mest knasiga och roliga".
En dramakomedi med touch av science fiction har just återvänt till Netflix. "Downsizing" från 2017 är regissera av Alexander Payne, annars känd för mer jordnära dramafilmer som "Nebraska" och "Sideways".
 
Till skillnad från dem är detta ett mer lekfullt koncept, som skulle kunna ha platsat i "Black Mirror" om det inte vore för humorn. "Downsizing" utspelar sig i en värld där människor kan krympa sig själva för att bättre ta vara på jordens resurser. Matt Damon spelar en man som inser att han kan leva ett rikare liv - 15 centimeter hög.
 
 
I rollistan ser vi namn som Christoph Waltz, Kristen Wiig, Hong Chau ("The Whale") och... vår egen Rolf Lassgård som gör sin Hollywooddebut! (Även om filmen tekniskt sett spelade in många scener i Norge.)
 
- Det var speciellt för jag hade inte gjort så mycket greenscreen innan. Men han skapar en sådan trygghet och bejakar sina skådespelare. Han har jobbat med samma fotograf och samma team länge. Så alla hjälper en med blickriktningar och sånt, för att göra arbetet så smidigt som möjligt, berättade Lassgård för MovieZine efter premiären 2017.
 
MovieZines recensent hyllade en "rolig, human, vass och ångestframkallande, men i slutändan ändå upplyftande film" som "tar upp många aspekter av mänskligt beteenden och diskuterar samhället vi lever i på ett lättrelaterat sätt, trots den minst sagt sci fi-aktiga intrigen".
 
"Downsizing" finns nu att streama på Netflix.
| 18 september 2023 17:30 |