Film

Skribent

Fredrik Adolvsson

23 december 2023 | 23:45

Nu finns "Star Wars" ökända julspecial i 5K-upplösning

Ska man man ändå se den ökända "Star Wars Holiday Special", eller "Stjärnornas krig och fred" som specialen hette här, kan man göra det med skärpa.
Nej, det handlar (tyvärr?) inte om ett officellt släpp, utan en restaurering och uppskalning gjord av YouTube-kontot Retro Recipes.
 
Uppskalning innbär att bildens kvalitet uppgraderas och optimeras till mycket bättre kvalitet än källan. Eller som Retro Recipes själva beskriver arbetet:
 
"Vi har noggrant uppgraderat och restaurerat den beryktade "Star Wars Holiday Special" till 5120x3840, med stereoelement, till den bästa kvalitet som tekniken för närvarande tillåter. Upplösningen har samma höjd som 8K men på grund av 4: 3-bildförhållandet märker YT det som 4K, så låt oss bara kalla det 5K!"
 
Det noteras också att viss musik har ersatt och några segment klippts bort för att anpassa sig till YouTubes upphovsrättskrav.
 
På grund av restaureringens tveksamma lagliga natur så länkar vi inte till den här versionen av filmen "Stjärnornas krig och fred", och litar på att hugade googlare följer sitt samvete.
 
 
| 23 december 2023 23:45 |