Film

Skribent

Anders Eklöf

11 november 2019 | 19:30

Nu finns dokumentären "Det blev ingen CD" på Youtube

Dokumentären om en nyhet om ingenting som blev Sveriges mest kända lokaltidningsnotis är både rolig och smart. "Det blev ingen CD" finns nu att se på Youtube.
Runt början av 2000-talet blev en lokaltidningsnotis så viral som något kunde bli innan internet slog igenom på allvar, som handlade om ett gäng tonårskillar som skulle besöka den närliggande skivbutiken under lunchrasten.
 
"Grejen" var dock att butiken var stängd. Det blev ingen CD, helt enkelt. 
 Large fa01cf7e523f384f45e2c6ee0c11a511 splash hd
 
När jag såg den för första gången blev jag både glad och fundersam. Varför skrev tidningen det här? Var killarna ute efter något speciellt? Varför är notisen så rolig egentligen? 
 
Tidigare i år dök en trailer upp för dokumentären "Det blev ingen CD" av komikern Jonas Strandberg på nätet, ett tag efter att han nämnt filmidén i podcasten Arkiv Samtal. En filmidé som lät för bra för att vara sann. 
 
- Det är en fängslande berättelse som faktiskt i sin vardagliga sorglighet ger Hemingways korta klassiker, "For Sale: baby shoes. Never worn." en match. Jag vill veta vad som hände med de där killarna, berättade Strandberg i ett pressmeddelande när filmen var på gång.
 
 
Filmen visades på utvalda biografer i Stockholm, Göteborg och Malmö i augusti, men nu finns alltså hela dokumentären att beskåda på Youtube. När eftertexterna rullade var jag faktiskt överraskad över hur pass bra den är. En dokumentär "om ingenting" lyckas vara både rolig, smart och en journalistisk gärning som helt klart borde vara värd en nominering till Stora journalistpriset. 
 
Minns du lokaltidningsnotisen? Ska du se dokumentären? 
| 11 november 2019 19:30 |