Film

Skribent

Oskar Möller

15 juli 2023 | 10:15

Nolan går med i strejk av solidaritet - "Det här handlar inte om mig eller mina stjärnskådespelare"

Christopher Nolan tänker inte jobba med några nya filmprojekt under pågeånde skådespelar- och författarstrejk. "Det här handlar om folk som vill sätta mat på bordet", säger den hyllade regissören.
Det var på en flådig filmpremiär i London till Christopher Nolans emotsedda "Oppenheimer" som filmens skådespelare hörsammade SAG-AFTRAs uppmaning till strejk.
 
Trots att stortjärnorna såg ut att ha en fin tid i rampljuset så klev Matt Damon, Emily Blunt, Robert Downey Jr, Cillian Murphy och de andra ner från podiet med ett beklagande leende - till uppmuntrande applåder från några av premiärens gäster. Att lämna premiären för en film man jobbat hårt för och som ses som en av årets stora publikplåster kan inte vara lätt. Men ändå fanns det en glädje och förväntan i luften. Något historiskt händer nu. Nu sker det.
 
Dagen efter att hans skådespelare klev av scenen berttade Christopher Nolan i en intervju med BBC att han anser sig haft turen på sin sida beträffande premiären för "Oppenheimer". På frågan om han skulle jobba på en ny film nu svarade han:

– Absolut inte. Det är väldigt viktigt att alla förstår att det här är ett definierande ögonblick gällande förhållandet mellan arbetskraften och Hollywood.

Nolan fortsatte intervjun med:
 
– Det här handlar inte om mig eller stjärnorna i min film. Det här handlar om skådespelare som gör gigs, om manusförfattare som försöker få mat på bordet till sina familjer.
 
Streamingplattformarna har ändrat på ersättningsmodellen för många filmarbetare. Under den gamla televisionens era fick skådespelare och andra filmarbetare exempelvis royalties när en serie eller film gick upp på en tvkanal. Det är en modell som försvunnit i dagens affärsklimat. Nolan utvecklade ämnet: "Bolagen har ännu inte reflekterat kring hur de ska göra i den här nya miljön i en värld där de inte licenserar sina produkter åt andra utan behåller dem själva".
 
Regissören har tidigare kritiserat Warner Bros för deras affärsmodell och lämnade studion för rivaliserande Universal för att spela in "Oppenheimer" åt dem.
 
Oppenheimer berättar historien om  den enigmatiske J Robert Oppenheimer som utvecklade atombomben åt den amerikanska regeringen och ändrade världen för all framtid. Huvudrollen spelas av Cilian Murphy och filmen sägs beröra publiken på djupet. Men hur dramatisk den än är känns det som att det hamnar lite i skymundan av händelserna häromdagen som slog ner som en bomb i filmvärlden. Hur stora blir efterskalven? Vi får vänta och se.
 
 
Tänker ni se Christopher Nolans "Oppenheimer" på bio?
| 15 juli 2023 10:15 |