Film

Skribent

31 december 2009 | 03:31

Nils favoriter från 2000-talet

00-talet är nu till och alla bär vi med oss våra filmiska minnen från decienniet som har passerat, både trevliga minnen och de vi helst skulle vilja glömma. Hela MovieZines redaktion nu har valt ut sina favoriter och nu har turen kommit till Nils Karlén.

Filmpersonligheter som definierade 00-talet

Skådespelare: Nicholas Cages nuna dök upp var än det viftades med dollar.

Skådespelerska: Cate och Kate. Blanchett för hennes imponerande bredd och Winslet för några riktigt tunga nedslag.

Regissör: Michael Bay. Svulstig testeronstinn action var melodin som gick hem, oavsett om man gillade det eller inte.

En trend som jag aldrig vill återse: Tortyrporr.

Det bästa som hänt filmvärlden under 00-talet är: Nedladdningen fick fart på debatten om alternativa distributionsvägar och minskade glappet mellan filmpremiärer i olika världsdelar.

Årtiondets mest överskattade: "Harry Potter"-serien.

Favoritfilmer från 00-talet:

Pans Labyrint - Guillermo del Toros mörka saga om inbördeskrigets Spanien överlät svaren till publiken och visade att fantasy inte behöver innehålla hormonstinna dvärgar och Tolkien-derivat. Ett tvättäkta mästerverk.

Lost in Translation - Med Tokyo som fond, Bill Murray i sitt livs form och ett fantastiskt soundtrack i ryggen spann Sofia Coppola en bitterljuv historia som jag aldrig någonsin kommer tröttna på.

Frihetens pris - Ken Loachs patosfyllda berättelse om två bröder i 1920-talets revolutionära Irland knockade mig som ingen annan film gjorde under 00-talet.

Children of Men - Stilistisk fulländad postapokalyptisk fabel med ett par sanslöst intensiva scener filmade i en enda tagning. En omedelbar klassiker.

Eternal Sunshine of the Spotless Mind - Michel Gondrys och Charlie Kaufmans kanske allra största stund var en metafysisk kärlekshistoria som fick huvudet att gå i spinn och hjärtat att bulta.

Gå vidare till Kim Nilssons favoriter