Film

Skribent

Alexander Kardelo

11 april 2022 | 10:00

Nicolas Cages 3 bästa filmer, enligt Nicolas Cage

Skådespelaren hyllar Martin Scorseses "Bringing Out the Dead" som en av sin karriärs allra bästa filmer.
Veteranskådisen Nicolas Cage slog igenom för 40 år sedan och har mer än hundra filmroller listade på IMDb. Han har varvat tonårsfilmer med Oscarsdraman, sköna popcornrullar med b-action och en och annan skräckis - och byggt sig en image som en karismatisk och en skvätt galen filmstjärna. 
 
Alla har vi nog våra egna Cage-favoriter, men vilka är rollerna han själv känner sig mest stolt över? Frågar man Nicolas Cage så är det tre tyngre dramaroller som ligger honom närmast om hjärtat. Detta enligt en frågestund på Reddit häromdagen:
 
- Jag tycker att ”Farväl Las Vegas”, ”Pig” och ”Bringing Out the Dead” är mina tre favorit-prestationer av allt jag har gjort. Jag har inte sett ”Farväl Las Vegas” på ett tag, men den filmen och Elisabeth Shues insats i den, är vad jag strävar efter framöver. ”Pig” visar också att jag alltid är öppen för smalare independent-draman. 
 
Scorsese regisserar Cage i "Bringing Out the Dead" från 1999.
 
Finns det en röd tråd bland hans favoritroller? I alla tre hittar vi isolerade och sorgtyngda män, som ensamma bär på sin ångest och sina mardrömmar. Det var just en sådan roll som gav honom en Oscar för ”Farväl Las Vegas” från 1995. Han är även ovanligt bra som ambulanssjukvårdare i den förbisedda ”Bringing Out the Dead” (1999) i regi av Martin Scorsese.
 
Senare i frågestunden återkommer Cage till ”Pig”, den kritikerrosade filmen från 2021 där han spelar en före detta stjärnkock:
 
- ”Pig” är min bästa prestation, och tillsammans med Scorseses ”Bringing Out the Dead” är de förmodligen de två bästa filmerna jag gjort, säger Cage.
 
 
Nic Cage är närmast aktuell som en skruvad version av sig själv i actionkomedin ”The Unbearable Weight of Massive Talent”, som får svensk biopremiär 29 april.
| 11 april 2022 10:00 |