Film

Skribent

Fredrik Adolvsson

5 november 2023 | 10:00

Nicolas Cage blev ett meme mot sin vilja: "Jag var frustrerad"

Få kändisar är så sammankopplade med internet-memes som Nicolas Cage. Men det var inte därför han blev skådespelare.
Vare sig det är kärlek eller hat så har de flesta en åsikt om Nicolas Cage. En lysande med en speciell stil, som på grund av personlig konkurs tvingades ta alla roller som erbjöds. Vilket märktes i utbudet. Nu är de ekonomiska problemen avklarade och Cage har råd att vara lite mer kräsen i sitt urval. I en ny intervju med The Guardian pratar han bland annat om hur det kändes att bli meme-ifierad: 
 
- Någon hade plockat russinen ur kakan och tagit från alla dessa filmer där jag hade hade sammanbrott, utan någon respekt för hur karaktären hamnade där. Jag var frustrerad eftersom jag inte visste om det var det enda som folk fick med sig från filmerna.
 
Det är ett fenomen som han ställer sig helt oförstående till, men har i viss mån lärt sig gilla läget:
 
- Jag kunde inte processa vad som hände. Jag blev skådespelare efter som jag rördes mer av uppträdande på film än av någon annan konstform. Jag blev inte skådespelare för att bli ett meme. Det var något nytt. Jag har accpeterat det men behövde anpassa mig.
 
Nic Cage är närmast aktuell med surrealistiska "Dream Scenario", där hans karaktär Paul Matthews blir viral på internet efter att börjat dyka upp i människors drömmar. Skådespelaren drar en parallell mellan Pauls situation och sin egen:
 
- Jag trodde att folk kanske skulle lockas att kolla på filmerna. Men jag hade ingen kontroll över det. Samma sak händer med Paul i "Dream Scenario": Han har ingen kontroll över ett oförklarligt fenomonen.
 
"Dream Scenario" får svensk premiär på Stockholm filmfestival den 12 november.
 
| 5 november 2023 10:00 |