Skribent

Alexander Kardelo

16 september 2023 | 11:00

Niclas Larsson är debutregissören att hålla ögonen på

Den svenske regissören bakom surrealistiska "Mother, Couch" blir jämförd med Ari Aster på Torontos filmfestival.
Toronto Film Festival lider mot sitt slut. I år blev det en filmfest med extra mycket Sverigefokus, med bland annat Lukas Moodyssons ”Tillsammans 99” och en brutal Bill Skarsgård-rulle i programmet.
 
Kritikerna kan inte heller sluta prata om regidebuterande Niclas Larsson, som dök upp med sitt familjedrama ”Mother, Couch”. En film om en äldre mor som placerar häcken i soffan på ett möbelvaruhus (som kanske, kanske inte är inspirerat av IKEA?), och de vuxna barnen som samlas för att försöka få hem henne igen. Välkända namn som Ellen Burstyn, Ewan McGregor och F. Murray Abraham medverkar.
 
De mixade recensionerna talar om en surrealistisk film som bjuder publiken på en riktig tripp. ”En av årets märkligaste filmer” skriver Slashfilm. ”Kan Larsson vara den nästa Ari Aster?” undrar IndieWire.
 
 
Betygen hamnar högt och lågt, men flera medier tog chansen att intervjua Larsson efter Toronto-premiären, nyfikna på den 33-årige filmdebutanten. Collider frågade hur man får ihop en sådan dröm till rollista:
 
- Jag skriver brev. Jag skrev brev till dem. Det är verkligen drömmen, jag har haft sån tur. De är ju världens bästa skådespelare. Jag tror att när man skriver något genuint och från hjärtat, så kan skådespelarna känna att det finns något äkta och ärligt i manuset. Så fick jag ihop den här rollistan. Alla var mina förstahandsval. Det var inte svårare än att lämna över manuset, dricka te med Ellen Burstyn och så sa hon att hon vill vara med.
 
 
 
 
 
 
Visa detta inlägg på Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ett inlägg delat av Niclas Larsson (@larssonniclas)

 
Under ett samtal med Variety berättar Niclas Larsson om sin otippade inspiration från filmer som ”Freaky Friday”, ”13 snart 30” och ”En prinsessas dagbok”.
 
- Jag växte upp med de filmerna. Det låter som ett skämt men jag älskar dem. De leker med den här konstiga känslan av magisk realism som jag tycker är riktigt stark. Se bara på ”13 snart 30”. Visst, en larvig komedi, men i grunden handlar den om att upptäcka sig själv och vad det innebär att växa upp. Jag ville ärligt talat göra en modern version av ”Freaky Friday”. Min film är inte en glossig komedi som Lindsay Lohans, men båda är lika weird.
 
Just nu är det inte klart när Niclas Larssons ”Mother, Couch” dyker upp i Sverige. Vi håller tummarna för att Stockholms eller Göteborgs filmfestival plockar in den.
| 16 september 2023 11:00 |