Serie

Skribent

Alexander Kardelo

29 juni 2023 | 07:35

Netflix tjänade miljarder på "Squid Game". Skaparen bakom succéserien fick inte ett öre

Mannen bakom succéserien fick inte ta del av företagets stora vinst. Det här är anledningen till att Hollywood är i strejk.
Sydkoreanska "Squid Game" slog ned hösten 2021 som en blixt från klar himmel. Det blev serien alla talade om, och snabbt också Netflix största tittarsuccé någonsin.
 
Enligt en rapport från LA Times ökade streamingtjänstens värde med 900 miljoner dollar (närmare 10 miljarder kronor) tack vare "Squid Game". Men seriens skapare, Hwang Dong-hyuk, fick inte se ett öre av vinstpengarna.
 
Givetvis fick Hwang lön för sitt arbete och tjänade pengar på försäljningen av serien. Men enligt hans kontrakt fick han avsäga sig sina immateriella rättigheter, och han fick inte heller några residuals - alltså andelar av en eventuell vinst.
 
Just residuals har blivit en brännande het fråga i Hollywood där manusförfattarna strejkar sedan början av maj. Hade serien nämligen visats på en vanlig tv-kanal (ni vet, som vi hade förr i tiden) så skulle skaparna få en viss procent av intäkterna varje gång den gick i repris. En framgångsrik serie som drog in pengar åt tv-jättarna kunde innebära ständigt nya checkar hem i brevlådan till manusförfattarna, regissörerna och skådespelarna.
 
Men i streamingeran har de stora bolagen lyckats kringgå detta, och de kreativa människorna bakom alla succéer får inte en spänn när deras serier slår igenom.
 
Vi får bara hoppas att Hwang Dong-hyuk lyckas omförhandla sitt kontrakt till den kommande säsong 2 av "Squid Game".
| 29 juni 2023 07:35 |