Skribent

Alexander Kardelo

30 september 2023 | 11:00

Netflix-tittarna tipsar om ett nytt, gripande drama: "Ta fram näsdukarna!"

Ett romantiskt drama från Polen är en av de mest streamade filmerna just nu.
Det känns som att vi aldrig kan få för många Netflix-tips. Och streamingtjänsten ser ju tack och lov till att leverera en drös nya premiärer varje vecka. Hur ska man hitta rätt? Lyssna på tittarna.
 
MovieZines Facebookgrupp Bäst på Netflix har med över 100 000 medlemmar blivit ett populärt häng för alla som söker inspiration till sevärda filmer och serier. Just nu verkar ett nysläppt polskt drama få all uppmärksamhet:
 
"Måste ses!!!!" tipsar Ivana M. i ett inlägg. "Ett vackert drama om en kirurg som förlorat minnet men som vandrandes och sökandes försöker fånga minnena av sitt förflutna som legat gömt i hans undermedvetna i många många år. Kan inte säga mer utan att spoila filmen. Ta fram näsdukarna!" 
 
Flera har svarat med liknande lovord: "Gillade den skarpt" och "väldigt vacker film" är vanliga kommentarer. "Magiskt" tycker en person.

"Har precis sett den nu i eftermiddag, fantastiskt bra, vacker film."

"Fantastiskt bra polsk film. Måste ses"

"Sjukt bra."
 
Large 6813c824ecd872ba19278f0c48816008 forgotten2
 
Filmen heter "Forgotten Love" och kom ut på Netflix onsdagen 27 september. Det är ett polskt Netflix-original av regissören Michal Gazda ("Släpp inte taget", "Wataha") och bygger på en roman av Tadeusz Dołęga-Mostowicz. "Znachor", som den heter på originalspråk, har filmatiserats två gånger tidigare.
 
Historien utspelar sig under 1920- och 30-talet och följer en erkänd kirurg, Rafal Wilchur, som överges av sin hustru, blir rånad och tappar minnet. Flera år senare återförenas han med sin dotter. Leszek Lichota och nykomlingen Maria Kowalska spelar huvudrollerna i en tidlös historia som berört läsare i över 80 år.
 
- Både boken och den 40 år gamla filmadaptionen är legendariska inom polsk popkultur. Tack vare Netflix får vi ta oss an dessa legender. Det är såklart ett stort privilegium för en regissör, men naturligtvis också en kreativ utmaning. Vi leker trots allt med det polska melodramats arketyp, säger regissören Gazda.
 
Large 6813c824ecd872ba19278f0c48816008 znachor
 
Mer än 2300 personer arbetade på den ambitiösa produktionen. 1700 statister anlitades, och man lade stor vikt vid att återskapa den rätta tidseran med både makeup, kostym och scenografi, skriver Netflix i en artikel om filmen.
 
Så söker du en tårdrypande och välgjord film med starka känslor, kanske är "Forgotten Love" värd att lägga på att-se-listan. Filmen klättrar snabbt på Netflix topplista och är idag den 3:e mest streamade i Sverige.
 
Med sin långa speltid på 2 timmar 20 minuter verkar den däremot inte falla alla tittarna i smaken:
 
"Har 30 min kvar, kämpar verkligen för att inte somna. Inte alls min typ av film. Långsam och seg, fångade tyvärr inte alls mitt intresse", lyder en kommentar i FB-gruppen.
 
| 30 september 2023 11:00 |