Serie

Skribent

Alexander Kardelo

11 februari 2017 | 11:00

Netflix-serien får kränkta vita amerikaner att säga upp sina medlemskap

”Dear White People” kallas för rasistisk, av folk som uppenbarligen missat poängen.
En av vårens nya dramaserier på Netflix får tittarna att mana till bojkott mot streamingtjänsten. ”Dear White People”, som bygger på filmen med samma namn från 2014, möter en oväntad backlash efter trailern som släpptes i veckan. 

Se trailern här:


Serien (och filmen) följer en grupp svarta elever på en nästan helvit elitskola i USA. De får utstå rasism och diskriminering varje dag, men när deras vita klasskamrater ordnar en blackface-fest blir det droppen. 

Det är menat som en satir över dagens samhälle, men skämtet har gått många över huvudet. I skrivande stund har över 300.000 tryckt ”tummen ner” på Youtube. 

På Twitter sprids hashtaggen #BoycottNetflix av kränkta personer som menar att Netflix ägnar sig åt öppen rasism gentemot vita.


Regissören Justin Simien försvarar sig med orden:

- Jag är inte den förste konstnären att använda en missvisande titel. Och jag förnekar att jag skulle ”skapa en klyfta”, jag påstår bara att det redan finns en. Det är min roll som konstnär. Att skildra det som är. Men om fakta och sunt förnuft inte kan väcka oss från våra vanföreställningar, vad kan?

"Dear White People" får premiär på Netflix den 28 april. 
| 11 februari 2017 11:00 |