Serie

Skribent

MovieZine

7 oktober 2022 | 13:45

Netflix planer på en egen "Sagan om ringen"-serie fick nobben

Streamingtjänsten hade storslagna, Marvel-inspirerade planer för Tolkiens Midgård, med nya tv-serier om Aragorn och Gandalf.
J.R.R. Tolkiens anhöriga har varit hyfsat beskyddande kring rättigheterna till hans böcker och karaktärer. Efter Peter Jacksons filmtrilogier har det dröjt länge innan Amazon fick lov att spela in "Sagan om ringen: Maktens ringar" som vi har kunnat streama i höst.
 
Men Amazon var långt ifrån den enda streamingtjänsten som försökte lägga tassarna på de precioussss rättigheterna. En stor artikel som publicerats hos THR avslöjar att både HBO och Netflix var med i budkriget.
 
HBO:s plan var en remake på "Sagan om ringen"-filmerna, något som Tolkiens familj inte var så sugna på.
 
Och även om Netflix faktiskt erbjöd "hundratals miljoner kronor mer" än Amazon så fick de nobben. Anledningen var Netflix gigantiska pitch, där man ville ta sig an Midgård med flera nya tv-projekt. Bland annat nämns "en tv-serie om Gandalf och ett drama om Aragorn".
 
"De ville göra som Marvel och det skrämde slag på Tolkiens familj", säger en källa.
 
Amazon var de som till slut kom med den vinnande idén, men fick ändå pröjsa en bra bit över 200 miljoner dollar för rättigheterna. 
 
Sedan i somras är det svenska spelkoncernen Embracer som förvaltar rättigheterna, och de har redan snackat om mjöligheten till flera nya filmer, serier och spel. Vem vet, kanske får Netflix möjligheten att dyka in i Midgård trots allt framöver?
| 7 oktober 2022 13:45 |