Skribent

Carl Adam Anderberg

29 mars 2016 | 20:00

Netflix har krympt sin katalog med över 2500 titlar

På bara lite drygt två och ett halvt år.
Sajten Allflicks rapporterade nyligen något ganska anmärkningsvärt, nämligen att Netflix amerikanska utbud krympts med nästan en tredjedel på bara några år.

I januari år 2014 stoltserade streamingtjänsten med att kunna erbjuda 6494 filmer och 1609 TV-serier (totalt 8103 titlar) i USA, och nu i mars år 2016 finns "bara" 4335 filmer och 1197 TV-serier (totalt 5532 titlar) att tillgå. En minskning med 31,7% på lite drygt två och ett halvt år.

Så vad pågår egentligen bakom kulisserna på Netflix? Varför har utbudet minskat? Jo, en rimlig förklaring kan vara att konkurrensen ökat markant inom streaming de senaste åren med både Amazon Prime och Hulu som färska aktörer i branschen. När fler streamingtjänster budar på samma titlar höjs såklart priserna, och ingen tjänst har råd att erbjuda allt som finns på marknaden. En annan förklaring kan vara att Netflix på senare år satsat allt mer på egenproducerat material (Netflix Originals), och därmed skurit ner på det externt producerade innehållet.

För oss som användare finns det två sätt att se på saken. Det är tråkigt att utbudet minskat (om man nu använder det amerikanska utbudet), men samtidigt kul att Netflix satsar på eget kvalitetsmaterial. Dessutom kan man argumentera för att konkurrens på streamingmarknaden enbart kommer göra oss konsumenter gott i slutändan, med pressade priser när företagen försöker ta ut varandra.

Hur det blir om några år är svårt att sia om, och någon data för hur det svenska Netflix-utbudet förändrats finns inte att tillgå i skrivande stund.

Har du märkt av någon minskning i det svenska utbudet på Netflix? Oroas du av utvecklingen eller väljer du kvalitet framför kvantitet? Kommentera gärna din syn på saken nedan!
| 29 mars 2016 20:00 |