Film

Skribent

Alexander Kardelo

8 maj 2022 | 08:50

Netflix mest sedda film just nu sågas av samtliga kritiker

Uppföljaren till "365 Days" ansluter sig till en av tidernas sämst betygsatta filmer.
Den erotiska thrillern "365 Days: This Day" släpptes i slutet av april och gick raka vägen upp på Netflix globala topp 10-lista. 
 
Efter knappt en vecka på streamingtjänsten hade den polska filmen uppnått en speltid på 78 miljoner timmar, skriver Techradar - vilket löst kan tolkas som 44 miljoner tittare (förutsatt att alla såg klart hela filmen). Netflix rapporterar sina tittarsiffror på ett helt eget sätt, men klart är att "365 Days: This Day" lockade till sig en stor och nyfiken publik under premiärveckan. 
 
 
Samtidigt uppmärksammas filmen av helt andra skäl. Den är nämligen en av Netflix mest sågade titlar någonsin. 
 
Detta enligt Rotten Tomatoes som samlar kritikerbetyg från amerikanska medier, och rankar filmer på en 100-procentig skala. Där har "365 Days: This Day" lyckas med konststycket att få en rating på 0% - så genomruttet det bara kan bli - då inte en enda recension var positiv. "Det kan knappt kallas för en film", lyder ett omdöme. Indiewire kallar den "äcklig, våldsam och kvinnohatande" och menar att den både är osexig och skrattretande.
 
"Filmen är lika elegant som en könssjukdom" skriver Aftonbladets kritiker och delar ut ett minus i betyg. 
 
Bara ett 40-tal filmer har nått detta bottenbetyg på Rotten Tomatoes. Bland dem finns "Hajen 4" (1987), Adam Sandler-komedin "The Ridiculous 6" (2015)... och första "365 Days" (2020). 
 
 
Sågningar verkar dock inte avskräcka Netflix, och peppade av höga tittarsiffror beställde de två uppföljare på snusk-snackisen av regissören Barbara Białowąs. Jepp, en tredje "365 Days"-film är på väg, till kritikernas fasa... och säkerligen en ny tittarsuccé för streamingtjänsten. 
 
 
Netflix har haft några kämpiga veckor sedan det blev känt att tjänsten tappar tittare. Att lägga pengar på skräpfilmer, oavsett vilka tittarsiffror de genererar, är knappast rätt sätt för dem att behålla prenumeranter eller sitt goda rykte. 
 
 
Har du sett "365 Days: This Day" ännu? (Varför, VARFÖR?!) Tyck till nedan.
| 8 maj 2022 08:50 |