Film

Skribent

Fredrik Adolvsson

24 mars 2024 | 19:00

Säg nej till green screens! Nya "Alien" fokuserar på praktiska specialeffekter

Datorgrafiken är inte helt bortglömd, men i "Alien: Romulus" gör man specialeffekter precis som på "Aliens" tid.
Förra vecka släpptes den första teasertrailern till nästa film i "Alien"-serien. Och om du inte såg ett modernt överflöd av dataanimerade effekter, det vill säga CGI, finns det en väldigt bra förklaring till det.
 
Bakom filmen står den urugayanske filmskaparen Fede Alvarez, känd för "Don't Breathe" och en "Evil Dead"-reboot. Med "Alien: Romulus" tar han sig an en annan ryslig franchise, i en fristående historia, och han gör det med gammal god filmteknik i åtanke.
 
I en aktuell intervju med The Hollywood Reporter är Alvarez tydligen med att han inte är emot CGI, men det ska användas på rätt sätt:
 
- Jag är besatt av att inte ha några green screens, så vi byggde varenda varelse och scenografi. Allt var tvunget att byggas så att vi verkligen levde och andades i dessa utrymmen.
 
De datorgenerade effekterna kommer i ett senare skede.
 
- Sedan funderade vi på hur vi kunde kombinera det med CGI. Det finns vissa saker som bara CGI kan göra när det gäller omfång och rörelse. Så det måste verkligen vara rätt verktyg för tagningen. Helst ska det aldrig kännas som om man tittar på CGI. 
 
För de praktiska effekterna hyrde man inte folk som verkligen kunde sin grej. Inte bara folk med erfarenhet, utan väldigt specifik erfarenhet.
 
- För varelserna tog vi in alla killarna från "Aliens". De var i tjugoårsåldern när de gjorde "Aliens", och de var en del av [specialeffektgurn] Stan Winstons team. Och nu hade vi dem på höjden av sin förmåga. De har sina egna verkstäder, så vi sammanförde dem alla för att arbeta med alla varelser, eftersom vi använde oss av animatronics och dockor på alla nivåer. Jag fick till och med chansen att vara under bordet med dem och styra alla dessa animatronics.
 
Den här gången får vi följa grupp unga rymdkolonisatörer som söker sig igenom den föråldrade rymdstationen Romulus. De letar efter förnödenheter men upptäcker snart att i de inte är ensamma i de mörka korridorerna.
 
"Alien: Romulus" har biopremiär den 14 augusti.
 
 

Läs också: Scenen i nya ”Alien”-filmen blev för mycket för teamet: ”Alla var tvungna att titta bort”

 
| 24 mars 2024 19:00 |