Film

Skribent

Kristin

27 februari 2010 | 14:01

Nedräkning till Oscarsgalan -Bästa utländska film

Det kommer långväga gäster till 2010 års Oscarsgala. Det är förstås de personer bakom filmerna som har chansen att vinna en statyett för Bästa utländska film. Två filmer från Europa, två från Sydamerika och en från Israel tävlar i den nionde viktigaste kategorin på MovieZines lista.

Bästa utländska film, Best foreign language film, delas ut till en utländsk, icke-engelskspråkig film. Priset har funnits sedan 1947 och Italien är det land som har vunnit flest gånger, 10 stycken Oscars för bästa film har gått till Italien. Frankrike har skrapat ihop flest nomineringar med 35 stycken.

Sverige har vunnit priset tre gånger och fått 14 nomineringar. Samtliga pris har gått till Ingmar Bergman; 1960 med "Jungfrukällan", 1961 med "Så som i en spegel" och 1983 med "Fanny och Alexander". Senaste gången Sverige fick en nominering var 2004 med Kay Pollaks "Så som i himlen".

Förra årets vinnare var "Avsked" från Japan.

2010 års nominerade för Bästa utländska film är:


El secreto de sus ojos

"El secreto de sus ojos" (Hemligheten i deras ögon) är Argentinas Oscarsbidrag i år. Det är Juan José Campanella som har regisserat detta kriminaldrama om en pensionerad utredare som inte kan släppa ett fall från det förflutna.

Faustas pärlor

(Org titel: La teta asustada)
Perus Oscarsbidrag "Faustas pärlor" av regissören Claudia Llosa, handlar om Fausta som bär på den ovanliga sjukdomen milk of sorrow, sorgens mjölk. Sjukdomen smittas via bröstmjölken hos mammor som blivit våldtagna eller slagna under eller strax efter graviditeten. När hennes mamma plötsligt dör tvingas Fausta till drastiska åtgärder för att inte gå samma öde till mötes.

Ajami

En ung israelit som försöker bekämpa en vendetta riktad mot hans familj. En palestinsk flykting som arbetar olagligt för att kunna betala för sin mors operation. En judisk polis som är besatt med att hitta sin försvunne bror. Ett kärlekspar, han palestinier, hon jude, som drömmer om en framtid tillsammans.

Fem historier från fem olika personer men som alla bor i Jaffas mångkulturella område Ajami, där judar bor grannar med såväl muslimer som kristna. "Ajami", regisserad av palestiniern Scandar Copti och israeliten Yaron Shani, är Israels tredje Oscarsnominering i rad.


En profet

(Org titel: Un prophète)
Efter blivit dömd för våld mot en polis så skickas Malik el Djebena ett fängelse där han ska avtjäna sitt sex år långa straff. I den "döda eller bli dödad"-situation som råder i fängelset så tvingas Malik att tuffa till sig för att kunna vinna respekt från de andra fångarna.

Det är Jacques Audiard som har regisserat Frankrikes bidrag till Oscarsgalan. "En profet" har under året vunnit andra priser, bland annat så belönades den med Grand Prix i Cannes och blev bästa film på filmfestivalen i London.

Det vita bandet

(Org titel: Das weisse Band)
Tysklands bidrag till Oscarsgalan är Michael Hanekes "Det vita bandet". Den handlar om en tysk by åren innan första världs kriget där innvånarna råkar ut för mystiska olyckor.

"Det vita bandet" vann Guldpalmen i Cannes. Och en Golden Globe för bästa utländska film.

| 27 februari 2010 14:01 |