Film

Skribent

Kristin

25 februari 2010 | 12:42

Nedräkning till Oscarsgalan -Bästa Specialeffekter

En film om en planet med en blå befolkning, en annan om rymdvarelser i Johannesburg och en tredje om rymdvarelser på rymdskepp, i rymden. Det är ett minst sagt utomjordiskt tema på årets nomineringar till priset för Bästa Specialeffekter. Det är också den fjärde kategorin på Moviezines lista över de 14 viktigaste Oscarskategorierna i nedräkningen till Oscarsgalan.

Bästa specialeffekter, Best Achievement in Visual Effects, infördes på Oscarsgalan 1963 och då vann ”Cleopatra” med Elizabeth Taylor. Förra året tog gänget bakom effekterna i ”Benjamin Buttons otroliga liv” hem priset.

För att få en nominering måste specialeffektsmakaren har gjort något som inte går att filma. Ett digitalt Empire State Building ger till exempel ingen nominering men en jättegorilla gör det. Det ger till och med en Oscar, "King Kong" vann på 2005 års gala.

Juryn tittar på hur effekterna har bidragit till filmen som helhet, alltså inte bara i en scen. De tittar också på hur artistiska och snyggt utförda specialeffekterna är.

De som har nått upp till nomineringskraven i år är:

Avatar

Joe Letteri, Stephen Rosenbaum, Richard Baneham och Andy Jones är alla nominerade för priset Bästa specialeffekter på årets Oscarsgala. Nomineringen har kommit efter deras arbete i filmen som har startat den våg av 3D-filmer som är på ingång. Av de fyra nominerade herrarna är Joe Letteri den mest erfarne i Oscarssammanhang. Han har fyra nomineringar sedan tidigare och tre vinster, ”King Kong” 2005, ”Sagan om Konungens återkomst” 2004 och ”Sagan om de två tornen” 2003.

District 9

Dan Kaufman, Peter Muyzers, Robert Habros och Matt Aitken har alla fått sin allra första chans kan vinna en Oscar för sitt jobb med de utstötta rymdvarelserna i "District 9". 1982 landar ett rymdskepp med insektsliknande rymdvarelser i Johannesburg, Sydafrika, och 28 år senare är de inte lika välkomna.

Star Trek

Burt Dalton var en av specialeffektsskaparna i förra årets vinnare ”Benjamin Buttons otroliga liv”. I år är han nominerad tillsammans med Roger Guyett, Russell Earl och Paul Kavanagh. De fyra har jobbat med regissören J.J. Abrams i den senaste ”Star Trek”-filmen. Den utspelar sig innan den allra första säsongen av "Star Trek", då en ung James T. Kirk för första gången möter Spock och resten av den välkända besättningen på USS Enterprise.

| 25 februari 2010 12:42 |