Film

Skribent

Kristin

24 februari 2010 | 13:01

Nedräkning till Oscarsgalan -Bästa Scenografi

Vad vore en film utan dess kulisser och miljöer? Och hur skulle kulisserna se ut om inte någon hade ansvar för dem och sedan inte fick någon belöning för sitt arbete? Därför delar Oscarsjuryn varje år ut pris för Bästa scenografi, nummer 12 på Moviezines lista över de populäraste kategorierna.

Bästa scenografi har titeln Best Art Direction på Oscarsgalan. Priset går ofta till två eller fler personer, dels till personerna i filmproduktionen som har titeln art director. Han, hon eller de har det övergripande ansvaret för kulisser och miljöer. Sedan går priset även till till de personer som är ansvariga för set decoration, vilket innebär ansvar för inredningen. Det vill säga tapeter, möbler och alla andra saker man kan tänkas se i en filmscen.  

På 2009 års Oscarsgala vann Donald Graham Burt (art direction) och Victor J. Zolfo (set decoration) för sitt jobb i "Benjamin Buttons otroliga liv".

I år är de nominerade:

Avatar

Rick Carter är ingen duvunge inom filmindustrin. Han har jobbat som art director på filmer som "München", "Världarnas Krig", "Forrest Gump" och många fler. Men det är bara hans andra Oscarsnominering, den första var för "Forrest Gump". Tillsammans med Robert Stromberg har Rick Carter varit ansvariga för art direction under inspelningen av "Avatar".

Robert Stromberg är inte han heller så värst grön när det kommer till att vara inblandad i filmproduktion. Han har dock tidigare till störst del sysslat med specialeffekter. Det är också inom det området han har en tidigare Oscarsnominering för "Master and Commander: Bortom världens ände", men i år är det hans första nominering för art direction.

Kim Sinclair är den tredje nominerade från "Avatar", hon hade ansvaret för set decoration. Det här är hennes första Oscarsnominering.  

The imaginarium of Dr. Parnassus

Dave Warren och Anastasia Masaro hade båda art direction-ansvaret när Terry Gilliam spelade in "The Imaginarium of Dr. Parnassus". Det är deras första nominering. Och Caroline Smith har fått sin första nominering för set decoration-arbetet.

Sherlock Holmes

Sarah Greenwood och Katie Spencer är ett radarpar som tillsammans har skrapat ihop tre Oscarsnomineringar. Tidigare för ”Försoning” och ”Stolthet och fördom” men inga vinster än så länge. Årets nominering, deras tredje, är för deras arbete i Guy Richies ”Sherlock Holmes” med Jude Law och Robert Downey Jr. Mästerdetektiven Sherlock Holmes och hans ständige följeslagare Dr. Watson jagar den onde Lord Blockwood i ett mysterium kantat av trolldom och mystiska brödraskap.

Young Victoria

Patrice Vermette och Maggie Gray är tillsammans nominerade för sina insatser i Jean-Marc Vallées Young Victoria. Patrice Vermette för art direction-jobbet och Maggie Gray för set decoration-arbetet. Det är bådas första Oscarsnomineringar. 

Nine

John Myhre har i Bästa scenografikategorin fyra tidigare nomineringar och två vinster, ”En geishas memoarer” 2006 och ”Chicago” 2003. Jobbet som art director  i ”Nine” har gett honom sin femte nominering. Äran att få vinna för ”Chicago” delade John Myhre med Gordon Sim och de delar även i år på nomineringen. Även om Gordon Sim ansvarade för set decoration i ”Nine”.

| 24 februari 2010 13:01 |