Film

Skribent

Kristin

4 mars 2010 | 11:46

Nedräkning till Oscarsgalan -Bästa regissör

Vad är väl en film utan någon som säger åt alla vad de ska göra? Därför finns regissören och därför finns priset för bästa regissör med på Oscarsgalan. Och just därför är den kategorin nummer fyra på MovieZines lista över de 14 viktigaste kategorierna på söndagens gala.

På den allra första Oscarsgalan fanns det två regissörspriser. Ett för bästa regi i en dramafilm och ett för bästa regi i en komedifilm. Året därpå så slog de ihop priserna till ett och sedan dess så har det varit en majoritet av regissörer till dramatiska filmer som har vunnit.

Alfred Hitchcock, som idag ses som en mästare inom regi, vann aldrig en Oscar för bästa regi. Han fick fem nomineringar dock. Och 1968 fick han en heders-Oscar. 

Svenska representanter inom regikategorin är Ingmar Bergman med tre nomineringar utan vinst och Lasse Hallström med två nomineringar men ingen Oscar. Inte heller har en kvinna någonsin vunnit priset för Bästa regissör.

Förra årets vinnare var "Slumdog Millionair"-regissören Danny Boyle.

I år är de nominerade:

Kathryn Bigelow 

James "Avatar" Camerons ex-fru Kathryn Bigelow har regisserat "The Hurt Locker" om en grupp soldater under Irakkriget. Det är hennes första Oscarsnominering och tidigare i år vann hon en BAFTA för bästa regi.


James Cameron

"Avatar"-regissören James Cameron får i år sin andra Oscarnominering för bästa regi. 1998 blev nomineringen dock en vinst när han gick upp på scen och tog emot priset för sitt arbete i "Titanic".


Lee Daniels

Denna nästintill förstagångs regissör får sin första Oscarsnominering för regiarbetet i "Precious".


Jason Reitman

Det är Jason Reitmans andra Oscarsnominering i kategorin Bästa regi. 2008 fick han en nominering för "Juno" . I år är det för filmen "Up in the Air" med George Clooney i huvudrollen.


Quentin Tarantino

Det är också Quentin Tarrantinos andra Bästa reginominering. Den första fick han 1995 för "Pulp Fiction", detta år får han en nominering för filmen "Inglourious Basterds" om Andra Världskriget.

| 4 mars 2010 11:46 |