Film

Skribent

Kristin

1 mars 2010 | 13:17

Nedräkning till Oscarsgalan -Bästa Originalmanus

Dagens kategori är Bästa originalmanus och är nummer sju på MovieZines lista i nedräkningen till Oscarsgalan. Det kommer vara fem originella filmidéer som står mot varandra i söndagens prisutdelning.

Fram till 1940 belönades årets "bästa filmberättelse" på Oscarsgalan, men efter 1940 så delades priset upp i två kategorier, "bästa filmberättelse" och Bästa originalmanus. 1957 så slog man ihop de två kategorierna igen för att belöna det bästa originalmanuset, Best writing, Screenplay written directly for the screen/Best writing - Original Screenplay

Woody Allen har flest nomineringar i den här kategorin, hela 14 stycken. Av de 14 nomineringarna har han fått utdelning två gånger, den första var 1977 med "Annie Hall". På förra årets gala vann manuset till "Milk" som skrevs av Dustin Lance Black.

I år är originalen:

The Hurt Locker

Mark Boal har skrivit manuset till filmen "The hurt locker" om en bombgrupp inom den amerikanska militären, på uppdrag i Irak. Manuset har tidigare belönats med en BAFTA, den brittiska versionen av Oscarsgalan. Och vann Bästa originalmanus på Writers guild of America, manusskrivarnas egna fackförbund.


Inglourious Basterds

1995 vann Quentin Tarantino en Oscar för bästa originalmanus för "Pulp Fiction". I år han nominerad igen med "Inglourious basterds". Han har skrivit en annorlunda historia om Andra världskriget om bland annat en grupp amerikanska judar som skickas till Nazityskland för att döda nazister.

The Messenger

"The Messenger" handlar om Will Montgomery, en amerikans soldat, som efter sin tjänstgöring i Irak får uppdraget leverera dåliga nyheter om stupade soldater till de närmast anhöriga. Manuset är skrivet av Alessandro Camon och Oren Moverman. Det är även Oren Moverman som har regisserat filmen.


A Serious Man

Joel och Ethan Coen är det enda syskonparet som har vunnit en Oscar i kategorin Bästa originalmanus. Det gjorde de 1997 med "Fargo". Detta år har de två bröderna chansen igen med "A serious man". Larry Gopnik, en universitetsprofessor, ser sitt liv falla isär när hans fru tänker lämna honom på grund av att hans bror vägrar flytta ut ur huset.


Upp

Den Pixaranimerade filmen "Upp" har ett manus skrivet av Bob Peterson, Pete Docter och Tom McCarthy. De tre herrarnas manus berättar historien om Carl Fredricksen, 78-åringen, som en dag knyter fast tusentals ballonger till sitt hus och flyger iväg.

| 1 mars 2010 13:17 |