Film

Skribent

Kristin

28 februari 2010 | 14:01

Nedräkning till Oscarsgalan -Bästa manus efter förlaga

Att inte vara tillräckligt påhittig och komma på en egen filmidé, utan istället skiva ett manus efter till exempel en bok, behöver inte vara något dåligt. Det kan ge en Oscar. En Oscar för Bästa manus efter en förlaga. Och när Moviezine räknar ner de 14 viktigaste kategorierna på Oscarsgalan så är Bästa manus efter en förlaga nummer åtta på listan.

Bästa manus efter en förlaga, Best writing - Adapted screenplay, har funnits med från början av den långa Oscars historien. Med undantag från år två och tre då den slogs ihop med Bästa originalmanuskategorin.

Att basera ett manus på en förlaga innebär att manusförfattaren har grundat sitt manus på vanligtvis en roman, en novell, en pjäs, en tv serie eller en annan film. Ett manus till en uppföljare blir till exempel automatiskt baserat på en förlaga.

Förra årets vinnande manus, "Slumdog Millionaire", skrevs av Simon Beaufoy och baserades på romanen Q & A av Vikas Swarup. De nominerade i år är:


District 9

Neill Blomkamp har haft en stor roll i skapandet av "District 9". Dels regisserade han filmen och manuset har han skrivit tillsammans med Terri Tatchell. Kortfilmen, "Alive in Joburg", som manuset baserades på är också regisserad av Blomkamp. 

In the Loop

Jesse Armstrong, Simon Blackwell, Armando Iannucci och Tony Roche har skrivit manuset till denna komedi baserad på den brittiska tv-serien, The Thick of It.

En brittisk minister råkar göra ett uttalande där han det kan tolkas som han stödjer ett krig som den amerikanske presidenten och den brittiska premiärministern vill starta. Han åker till Washington för att försöka stoppa att ett krig bryter ut. Om han träffar de rätta Washington människorna och hindrar premiärministerns PR-ansvarige från att rigga omröstningen så kan han lyckas med att hindra ett krig.
Om inte så kan han ju alltid sparka sin egen pressansvarige Judy, som ingen tyckte om ändå.


Precious

Den gripande historen om Claireece Precious Jones är baserad på romanen Push av Sapphire. Det är Geoffrey Fletcher som skrivit manuset. Claireece Precious Jones, eller bara Precious, är fattig, arg, analfabet, fet, oälskad och allmänt ignorerad. I filmen får man höra hur hon berättar om de verbala och fysiska angreppen från sin mor och våldtäkterna från sin far. Man får följa med till hennes drömvärld där hon är en glittrande stjärna och man får träffa hennes två barn som hon mer än gärna vill vara en bra mamma till.

An Education

Istället för att det är Nick Hornbys böcker som adapteras till filmmanus så har Nick Hornby baserat manuset till "An education" på en bok med samma namn skriven av Lynn Barber. Boken och manuset berättar historien om den 16-åriga tjejen Jenny som lever i en värld där hennes föräldrar förväntar sig att hon ska komma in på Oxford. En dag möter hon den äldre mannen David och de två inleder en förbjuden kärleksaffär.

Up in the Air

Jason "Juno" Reitman och Sheldon Turner har skrivit manuset till "Up in the air" baserat på Walter Kirns roman med samma namn. Ryan Binghams jobb är att avskeda andra människor. Ett jobb som han älskar. Lika mycket som det kringresande liv han har, han lever i sin resväska och avskyr att komma hem till sin tomma lägenhet. En dag så anställer Binghams chef en ung tjej, Natalie, som utvecklar en metod att avskeda människor via videosamtal. Vilket hotar Binghams älskade livsstil.

| 28 februari 2010 14:01 |